Concert: Volbeat in Ahoy

De Deense heren van Volbeat speelden afgelopen dinsdag in Ahoy met in het voorprogramma Clutch. Clutch warmt het publiek een klein beetje op, maar iedereen komt duidelijk voor het hoofdprogramma. Volbeat is aan het einde van hun Europese tour en ze zien er zichtbaar vermoeid uit. Toch straalt het enthousiasme en het plezier van de bandleden af. Ook het publiek vermaakt zich opperbest.

Bij deze band die rock-'n'-roll, rockabilly en metal combineert, hoef je meestal geen vuurwerk of bijzondere lichtshow te verwachten. Ook in Ahoy is het vanavond vooral spelen en weinig eromheen lullen. De enige versiering zijn de doeken achter het podium, die gedurende show slechts één keer wisselen. 

Eindelijk weer eens een artiest die gewoon zoveel mogelijk songs laat horen, zonder al te veel poespas. Maar saai is het absoluut niet. Met verschillende 'ramps' en verhogingen en een hoop extra microfoons op het podium is er genoeg te zien. Zanger Michael Poulsen rent van de ene microfoon naar de ander, de enige die stil zit is drummer Jon Larssen. Ook Thomas Bredahl (gitarist) en bassist Anders Kjølholm staan alles behalve stil en vliegen over het podium. In de show, die een kleine twee uur duurt, komen niet alleen nummers van het laatste album Beyond Hell / Above Heaven voorbij. Zo spelen ze 'Radio Girl' van het album Rock The Rebel / Metal The Devil en het bekende 'I Only Want To Be With You' van het debuutalbum The Strength / The Sound / The Songs. Voor elke fan wat wils.

In het voorste vak ontstaat gelijk bij het eerste nummer een kleine pit. De rest van de zaal heeft een paar nummers extra nodig om los te komen. Bij 'Sad Mans Tongue' komt heel Ahoy, inclusief de eerste ring van de tribune, in beweging. Vanaf dit nummer gaan alle armen in de lucht en wordt er luidkeels meegezongen. Er onstaan op meerdere plekken pits. Naast eigen nummers wordt ook de 'We Will Rock You' van niemand minder dan Queen ingezet, daarna loopt het nummer over in 'I Want To Break Free', en de paar mannen en vrouwen die nog niet meegezongen haddden, staan vanaf nu ook op scherp. 

De meeste bands hebben een toegift van één of twee nummers, ook dat doet Volbeat weer lekker anders, tegendraads of rebels misschien wel. Tijdens het nummer 'Thanks' mogen er een aantal uitgekozen vrouwen mee 'rocken' en daarna eindigt de show met een uitgerekte en lange versie van 'Pool of Booze'. De Denen willen absoluut nog niet stoppen, het publiek ook niet, maar toch is er een einde aan gekomen.

De mannen spelen een strakke rockshow en winden het publiek met gemak om hun vinger. De sfeer is goed. Dit soort shows zonder poespas lijken mij een goed voorbeeld voor een hoop bands.

FOK!fotograaf Bart Heemskerk was ook aanwezig bij het concert en maakte de volgende foto's: (Klik op een foto voor een grotere versie)

Clutch:

© FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk

Volbeat:

© FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk

Foto's: FOK! | Bart Heemskerk