Margin Call

De economische crisis, we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Griekenland is constant in het nieuws en ook de discussie om de gulden weer terug te nemen is weer opgerakeld. Tijd dus voor een film, zodat er ook geld kan worden verdiend aan de economische crisis. In Margin Call moeten Kevin Spacey, Paul Bettany en Jeremy Irons hun eigen bank redden van de ondergang.

Een grote verzekeringsbank verkoopt, ondanks de grote risico's en de vele waarschuwingen, riskante investeringspakketten aan hun klanten. Op een late avond ontdekken twee jonge advocaten dat het onderpand van de bank om eventuele verliezen te kunnen compenseren niet meer volstaat en dat een grote ramp in het verschiet ligt. Tot hun grote schrik realiseren ze zich dat de markt op het punt staat om in te storten. In een nachtelijke vergadering staan ze voor twee opties: de bank ten onder laten gaan of proberen de riskante projecten te verkopen.

Het thema rondom de economische crisis is een lastige keuze, omdat maar weinig mensen er veel verstand van hebben. Helaas is het in de film niet gelukt om het compleet helder op een rijtje te zetten. Al snel wordt er gestrooid met economische termen en raak je de draad (als je geen economiedeskundige bent) kwijt. Er is nauwelijks introductie van het probleem en vooral geen uitleg. 

Dan is er Kevin Spacey, die er zelf ook geen zak van begrijpt. Hij redt het enigszins voor de onwetende kijker door steeds te vragen om het te vertalen in simpele taal. Dat lukt tot op zekere hoogte, omdat het probleem nog steeds niet helder in beeld wordt gebracht. Toch verveelt Margin Call niet. Er zit goede humor in, wat de diepe theorie relativeert, en het acteerwerk is erg goed. 

In de promotie van de film wordt er gesproken over een 'meeslepende thriller', maar dat moet je zeker niet verwachten. Het is weliswaar erg interessant en meeslepend, maar het is verre van een thriller. Geen spannende scènes en geen fysieke actie dus. Het zou beter omschreven kunnen worden als drama, waar het wel in slaagt.

Margin Call is een interessante film geworden, die vooral een aanrader is voor mensen die een beetje kennis hebben van de huidige economie. Heb je dat niet, dan kan het al snel uitpakken als een teleurstelling en raak je de draad kwijt. Ondanks dat, is de humor wel goed en zet vooral Kevin Spacey een overtuigende rol neer. Ook hij snapt er eigenlijk geen hout van, van die economische crisis.