Concert: Enter Shikari in 013

De Dommelsch Zaal van 013 in Tilburg staat in het teken van verschillende vormen van hardcore deze avond. Drie bands gaan er alles aan doen om het jonge toegestroomde publiek te vermaken.

Het vermaak start rond de klok van half 8 met de nog vrij onbekende band Let Live. Deze heren geven een energieke show van een half uur. Zanger Jason maakt er echt een show van, deze show is inclusief het slopen van de apparatuur, zoals een echte rocker betaamt. En ook de gitarist speelt nog een solo met een microfoon in plaats van een plectrum. De show geeft het muzikaal wat mindere optreden toch nog een fijn afsluitend gevoel. De zang was niet echt clean en nauwelijks te verstaan, en het is niet echt een geheel.

Alle foto's in deze reportage, alsmede de foto's op pagina 2, zijn gemaakt door FOK!fotograaf Jimmy Israel. Klik op de foto's voor de grotere versie.

Let live

© FOK.nl / Jimmy Isreal

Dat Your Demise wel een geheel is en het publiek met gemak laat doen wat ze willen is vanaf de eerste openingsnoten duidelijk. Deze heren zijn de hardste van vanavond en een groot gedeelte van het publiek is speciaal voor deze band naar Tilburg gereisd. Logisch, want deze band is goed. Ook hier spat de energie van het podium af. De eerste pit start gelijk bij het eerste nummer en zanger Ed McRae laat het publiek met gemak een circlepit of wall of death maken. Dit optreden bevat een stuk minder show dan het voorgaande en ook is de band meer met het publiek bezig. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld en er wordt strak gespeeld. Muzikaal klopt alles precies. De band vermaakt zich en het publiek vermaakt zich, wat een topband.

Your Demise

© FOK.nl / Jimmy Isreal

Maar waar iedereen echt voor is gekomen, dat is natuurlijk Enter Shikari. In een klein uur laten ze iedereen in de Dommelsch Zaal zweten. Al komt dat vast ook omdat er geen airco was in de zaal. Maar heet, dat was het. Enter Shikari is geen typsiche post-hardcore, zanger Rou Reynolds gebruikt een hoop electro, drum and bass en dubstep in de nummers. Dus hierdoor is deze band dan wel niet de hardste van de avond, maar deze vier mannen zorgen wel voor de meeste beweging.

Het is niet echt een afwisselende show, maar dat is logisch, want alle nummers zijn dansbaar en hard. Dus de rustmomenten moet de dansende menigte zelf inlassen. Er is een goede mix van oude en nieuwe nummers, zodat iedere fan zich vermaakt bij dit optreden. En natuurlijk doen vooral de bekendere nummers zoals 'Sssnakepit', 'Sorry, You Are Not A Winner' en afsluiter 'Juggernauts' het erg goed, daarmee pakken ze de gehele zaal met gemak in. Muzikaal klopt het bij deze band ook weer geheel. De zang en screams zijn zuiver en Rou laat dat zelfs meerdere malen erg duidelijk horen.

Alle bandleden weten precies wat er van ze verwacht wordt en hebben het naar hun zin. Iedereen communiceert leuk met het publiek. De lichtshow is supervet en het decor zit ook perfect in elkaar. Hier kan menig grote artiest met een HMH-show nog wat van leren. De sfeer is perfect, er wordt gecrowdsurft, gedanst, gesprongen, meegezongen, meegeschreeuwd en iedereen ziet er uit alsof hij het naar zijn zin heeft. Het enige nadeel aan deze avond is de warmte in de zaal en de tap die niet goed afgesteld is, waardoor een biertje tappen drie keer zo lang duurt als normaal.

Enter Shikari

© FOK.nl / Jimmy Isreal

Kijk voor de volledige fotoreportage op pagina 2.