Interview: dEUS

Net zoals vorig jaar was FOK! ook deze keer bij Lowlands. De review van het evenement is al samen met een reeks foto's online, maar we hebben ook andere werkzaamheden uitgevoerd in Biddinghuizen. In totaal zijn er elf interviews gehouden door twee aanwezige redacteuren, waarvan dit er een is. Dames en heren: dEUS-gitarist Mauro Pawlowski.

dEUS

Allereerst, welkom op Lowlands. Hoe bevalt het verblijf hier tot nu toe?

Hartstikke aangenaam. Het weer is goed, we worden goed verzorgd en de sfeer is prettig. Een echt vakantiegevoel.

Voor jullie optreden op Lowlands kon het festivalpubliek jullie setlist samenstellen. Ben je tevreden met de stemmen?

Zeker. De setlist kon voor het optreden via 3voor12 worden gemaakt. Ze konden kiezen uit tracks van al onze albums. Zoals het er uitziet is het een greatest hits-lijstje geworden. Natuurlijk spelen we de meeste nummers sowieso wel omdat ze nog recent zijn, maar tracks zoals 'Hotel Lounge' hebben we al tijden niet meer gedaan.

In september verschijnt jullie nieuwe album 'Keep You Close'. Kan je iets meer vertellen over de plaat?

Dat kan ik. We hebben twee jaar - met tussenpozen - aan het album gewerkt en ik moet zeggen dat ik er goed tevreden over ben. Een print is al beluisterd door enkele insiders en ook zij zeiden dat het erg goed klonk.

Hoe is de productie precies verlopen?

Gelukkig zonder al te grote problemen. We hebben er hard aan gewerkt en eigenlijk ging alles gewoon erg vlot. Ik ben ook erg tevreden met het productionele team van het album. De enige problemen die er waren zijn eigenlijk niet interessant om te noemen, het heeft te maken met klanktechnische dingetjes.

Het album moet nog verschijnen, maar zijn jullie al bezig met nieuwe projecten?

Ja, begin 2012 verschijnen twee ep's. We zijn nu nog bezig met afwerking, maar het begint al vorm te krijgen. Wat je kan verwachten zijn popsongs die het album 'Keep You Close' niet gehaald hebben, maar ook een hoop ritmische tracks. Hier zijn geen strofes of echte refreinen, maar gewoon een mooi ritme. Bijvoorbeeld iets zoals Afrobeat of James Brown.

In 2003 heeft leadzanger Tom Barman de film 'Anywhere the wind blows' geregisseerd. Is Tom (of iemand anders binnen dEUS) van plan om nog een zijproject aan te nemen zoals deze?

Ik geloof van wel. Tom is nu bezig met scripts schrijven, dus daar ligt nu een focus op. En ik, ik besta uit zijprojecten. Theater, dans, free jazz, wat niet! Een heel volle agenda, maar het is wel erg leuk om te doen.

Wil je nog iets kwijt aan de Nederlandse fans?

Dankjewel aan alle vijftigjarigen en iedereen pre- of post deze leeftijd. Wij zetten ons beste beentje voor en dat is 100% gemeend. Haha, dat is net zo'n spreuk die je boven de schouw bij je opa en oma ziet hangen. Je weet wel, op zo'n houten plankje in een mooie kalligrafie.