Phineas and Ferb The Movie: Across The 2nd Dimension

Phineas en Ferb zijn twee tieners die proberen om van elke dag van de zomervakantie weer een feest te maken. In de serie op Disney XD is te zien hoe zij met hun eigen plezier onbewust het bloed onder de nagels van hun zus Candace vandaan weten te halen, die telkens probeert om haar twee broers te verlinken bij hun moeder. Als zijverhaal is er ook nog hun huisdier Perry het vogelbekdier, die voor een geheime organisatie werkt. Zonder dat zijn baasjes het weten moet hij iedere keer de antagonist dr. Doofenschmirtz verslaan. Leuk, maar is dit format ook geschikt voor een lange bioscoopfilm met de titel Phineas and Ferb The Movie: Across The 2nd Dimension (Dwars Door De 2de Dimensie)?

Phineas and Ferb: Across The Second Dimension

Het verhaal

Perry het Vogelbekdier is vijf jaar bij Phineas en Ferb. Om dit te vieren bouwen de twee broers een speelveld om vogelbekdiertennis te spelen. Maar zelfs op zijn jubileumdag moet Perry aan het werk. Dr. Doofenschmirtz heeft een machine gemaakt waarmee hij naar een andere dimensie kan, de zogenaamde 'Tweede Dimensinator'. Als tijdens een eerste testvlucht tijdens het vogelbekdiertennis Phineas en Ferb de machine van Doofenschmirtz per ongeluk breken, bieden zij aan om de machine te maken. Probleem is dat Perry Doofenschmirtz niet kan aanvallen, want als zijn familie erachter komt dat hij voor een geheime organisatie werkt wordt hij ontslagen en moet hij weg.

Dankzij de modificaties aan de machines werkt tot Doofenschmirtz' grote verrassing het apparaat, iets wat hem nog nooit gelukt is. Een portaal naar de tweede dimensie wordt geopend. Als de vier door de poort gaan zien ze dat Doofenschmirts de leider is van die dimensie. Zijn grote droom is eindelijk uitgekomen. Als hij zijn alter ego ontmoet is het liefde op...eigen gezicht. Toch is de Tweede Dimensie-Doofemschmirtz (TDD) niet blij met hoe zijn evenbeeld het doet in zijn dimensie. Hij heeft namelijk zo goed als niets bereikt, tijd om er verandering in te brengen. TDD heeft de Tri-State Area al eens eerder overgenomen in zijn dimensie, tijd om naar die van ons te gaan.

Dan breekt de hel los. Naast problemen met Perry zitten Phineas en Ferb vast in de andere dimensie. Hun enige hoop ligt in de handen van hun alterego's die volledig geindoctrineert zijn door TDD. Lukt het de twee broers om op tijd terug te komen in Danville voordat TDD dit doet?

Phineas and Ferb: Across The Second Dimension

v.l.n.r.: Perry, Phineas, Ferb, Candace

Film en serie naast elkaar

In de film zitten veel knipogen en running gags naar de serie. Iedere bekende uitspraak, afleveringploteigenschappen, alle personages en zelfs alle (!) uitvindingen van de afleveringen zijn terug te vinden in de film. Net als in de reguliere afleveringen wordt er ook nu weer veel gezongen op aanstekelijke muziek, maar ook de humor is weer goed neergezet.De makers waren zich er van bewust dat er ook volwassenen naar de film zouden kijken en hebben ook voor hun vermaak gezorgd. Er is zowel simpele humor voor de kinderen, als ingewikkelde humor voor de ouderen te vinden. Het is wel aan te raden om ouderlijk toezicht bij de film te houden, mochten er jeugdige kijkers naar de bioscoop gaan. Er is veel meer actie, spanning en geweld, maar wel met een Disney-tintje en -moraal.

Toch voelt de film te lang om naar te kijken. Hoewel de serie per aflevering maar 22 minuten duurt, heeft de film een tijdsduur van 78 minuten. Het tempo en de actie dat normaal gesproken goed past in een korte show, kijkt te druk weg voor een volledige film. Gelukkig heeft de film wel enkele reclameblokken waardoor je het kan zien als een drieluiksaflevering. Iets dragelijker, maar als film zijnde is het uiteindelijk te lang om uitstekend te kunnen uitpakken.

Conclusie

Voor de fans van de serie is de film leuk om naar te kijken, maar het kan redelijk lang duren. De niet-fans of nieuwelingen van Phineas en Ferb hebben wellicht minder aan het geheel. Veel grappen komen niet over, emoties zijn minder sterk en verborgen parels blijven verborgen. Al met al is het een aardige film voor de kinderen, met genoeg plezier voor de volwassenen.