Blu-ray: True Grit

Joel en Ethan Coen (ook wel 'The Coen Brothers') vormen samen een enorm populair Amerikaanse regisseursduo met een aantal klassiekers op hun naam. Onder andere Fargo, The Big Lebowski en No Country For Old Men zijn door het duo geregisseerd. Vorig jaar maakten de twee heren de western True Grit, niet te verwarren met de 1969-versie met John Wayne. Wel zijn beide gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Portis. Onlangs is de nieuwe Coen Brothers verschenen op dvd en blu-ray.

De 14-jarige Mattie Ross (Hailee Steinfeld) ziet voor haar ogen dat haar vader vermoord wordt door Tom Chaney (Josh Brolin, No Country For Old Men). Ze huurt de taaiste U.S. Marshall in om haar te helpen haar vader te wraken. Mattie staat erop dat ze met de Marshall, J. 'Rooster' Cogburn (Jeff Bridges, TRON: Legacy), meereist om hem te controleren. Roosters drankprobleem, luiheid en algemeen veroordelend karakter vergroten het vertrouwen in hem niet echt. Ze worden bijgestaan door Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon, The Departed), die Chaney wil hebben voor andere doeleinden. Het trio reist door de Indiaanse streken en hen staat vele gevaren en verrassingen te wachten op hun reis.

De Coen Brothers staan bekend om de zwarte humor en dat is in True Grit niet anders. Jeff Bridges zorgt in zijn geweldige rol (eveneens genomineerd voor een Oscar) als de zuiplap Rooster voor de (zwarte) komische noot tijdens de lange reis. Ook tegenspeelster Hailee kreeg een Oscarnominatie voor haar voortreffelijke rol als Mattie. De acteerprestaties liggen in deze film erg hoog.

Ook de omgevingen zijn oogstrelend tijdens de film en je waant je echt in het Wilde Westen. De sfeer is perfect en True Grit ziet eruit als de perfecte western. De aankleding, de setting, de verlaten omgeving, alles klopt tot in de puntjes. Helaas is het verhaal niet heel erg origineel en zit er weinig meer achter dan het 'achtervolgen van de schurk'. 

True Grit is qua sfeer en personages de perfecte westernfilm, maar laat op het gebied van het verhaal wat steekjes vallen. Maar bij deze film neem je dat voor lief door de goede humor, de bovengemiddelde acteerprestaties en de geweldige sfeer. Ook over de blu-ray niets te klagen en de beeldkwaliteit is uiteraard perfect. Vooral wanneer de prachtige omgevingen in beeld zijn tillen ze de film naar een hoger niveau.


Extra's

- Mattie's True Grit (5:13)
Een mini-special over Mattie, maar ook over actrice Hailee Steinfeld. Ze is zelf aan het woord en laat onder andere haar auditiefilmpje zien. We komen te weten hoe ze aan de rol is gekomen en wat zij vindt van haar personage.

- De kleding van het oude Wilde Westen (8:02)
Hierin komt de crew aan het woord die over de kleding gaat. Ze vertellen dat het veel moeite heeft gekost om alle kleding te laten matchen met de tijd waarin de film zich afspeelt. Vrijwel elk kledingstuk wordt toegelicht.

- De wapens van True Grit (4:41)
Net als voor de kledingstukken waren er ook mensen verantwoordelijk voor de gebruikte wapens in de film. Deze mensen komen aan het woord en diepen de verschillende wapens uit. Ook het boek van Charles Portis (True Grit) wordt erbij gehaald en wordt veel gebruikt tijdens het maken van de film, omdat het boek de basis is.

- Reconstructie van Fort Smith (11:20)
De film begint in het dorpje Fort Smith, een typisch westernstadje. Maar waar ligt het stadje, wat is er allemaal aan verbouwd en waarop is het gebaseerd? Dat kom je allemaal te weten in deze mini-special. Ook als bij de voorgaande extra's wordt er ingegaan op de kleinste details.

- De cast (5:25)
Mattie, Rooster, LaBoeuf en Chaney. Deze en andere personages worden door de acteurs en door de crew nader uitgediept. Uiteraard krijgt elke collega meerdere complimenten. Meestal is dat heel cliché en niet echt betrouwbaar, maar bij deze film geloof je het echt. In True Grit zijn de acteurs namelijk écht goed aan het spelen.

- Schrijver Charles Portis (30:55)
Een interessante mini-documentaire over de schrijver Charles Portis. Collega-auteurs en makers van True Grit vertellen over de ervaringen en de boeken van Charles. De documentaire heeft de ironische titel: 'Charles Portis, de grootste schrijver waar men nog nooit van gehoord heeft...' 

- Cinematografie van True Grit (2:57)
Een eerbetoon aan Roger Deakins (werkte ook mee aan The Shawshank Redemption), de 'director of photography' van True Grit. Acteurs en hijzelf praten over het ontstaan van de sfeer en over de werkwijze van Roger. 

- Bioscooptrailer (2:26)