Blu-ray: TRON: Legacy 3D

In 1982 kwam de film TRON uit en was één van de allereerste films die intensief gebruik maakte van door computers gegenereerde beelden. Ondanks dat de film destijds 'slechts' 24 miljoen euro opbracht, is het wel uitgegroeid tot een populaire cultfilm. Ruim 20 jaar later besloot Disney om een vervolg te maken onder de titel TRON: Legacy. Acteurs Jeff Bridges en Bruce Boxleitner keerden terug en eveneens toenmalig regisseur Steven Lisberger werkte mee aan het vervolg als schrijver en producer.

Computerprogrammeur Kevin Flynn (Bridges) vertelt zijn zoontje Sam (Garrett Hedlund, Troy) verhalen over een cyberwereld die hij zelf gecreëerd heeft en waar hij samen met zijn vrienden Tron (Boxleitner) en Clu (Bridges) aan het perfecte systeem werkt. Net nadat hij zijn zoon en beste vriend Alan (Boxleitner) heeft verteld over een doorbraak, verdwijnt Kevin ineens. Jaren later, wanneer Sam volwassen is, krijgt Alan een bericht van de pieper van Kevin. Wanneer Sam op onderzoek gaat, wordt hij het cyberuniversum ingezogen die zijn vader heeft gecreëerd. Hij komt erachter dat zijn vader in TRON zit opgesloten en dat deze wereld geregeerd wordt door zijn vaders kwaadaardige creatie. Nu moet hij niet alleen zijn vader zien te vinden, maar ook een weg terug naar de echte wereld.

De film begint met een aantal overbruggingsscènes tussen 1982 en het huidige tijdperk. Er wordt duidelijk uitgelegd wat er gebeurd is met het bedrijf van Kevin, ENCOM, en dat hij van de aardbodem verdwenen is. Er is nog weinig spanning, maar de uitleg is nodig. Als Sam eenmaal de wereld van TRON is ingezogen, kan de film pas echt beginnen. Er wordt een indrukwekkende en grafisch prachtige wereld getoond, waarin je de rest van de film in 'opgesloten' zal zitten. Het donkere beeld is even wennen, maar door de mooie omgeving gebeurt het wennen snel.

In de wereld zelf maak je kennis met Jeff Bridges in twee gedaantes. Als Kevin Flynn en als programma Clu. Jeff speelde de laatste rol met camera's en puntjes op zijn gezicht, zodat het met de computer jonger gemaakt kon worden. Bridges levert een goede acteerprestatie en ook Hedlund, als de jonge Sam, overtuigt goed. Helaas worden de personages niet diep genoeg uitgewerkt om echt met ze mee te leven. Het verhaal is aardig, maar ook daar wordt duidelijk dat er meer aandacht is besteed aan het uiterlijk dan aan de inhoud.

In het begin van de film wordt een mededeling getoond dat niet alle scènes in 3D te zien zijn. Dit zorgt voor wat verwarring tijdens het bekijken, omdat als je ogen aan het 3D gewend zijn het weer even terugschakelt naar 2D. Het 3D-effect is wel een goede toevoeging voor TRON: Legacy, aangezien de wereld er beter en mooier op wordt.

Naast dat vele mensen zaten te wachten op de terugkeer van de TRON-wereld, waren ook veel mensen benieuwd naar de terugkeer van het Franse muziekduo Daft Punk. Sinds een aantal jaar is er niets meer vernomen van het duo, maar met de soundtrack voor TRON: Legacy zijn ze weer helemaal terug op de kaart. De moderne muziek en beats passen perfect bij de film.

Ondanks het matige verhaal en de vlakke personages is het vervolg op de cultfilm uit 1982 zeker een aanrader. De prachtige wereld, de heerlijke soundtrack van Daft Punk en eventueel de toffe 3D-effecten zijn het bekijken waard. Van TRON zijn we voorlopig nog niet af, aangezien er volgend jaar een tekenfilmserie (TRON: Uprising) aan zit te komen en er ook al gepraat wordt over een TRON 3


Extra's

Op het 3D-schijfje wordt de film voorafgegaan door 3D-trailers van Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Cars 2. De 'gewone' blu-ray bevat trailers van Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, The Incredibles (blu-ray uitgave) en Cars 2.

- De volgende dag: Flynn leeft (10:26)
Een korte film waarin de overbrugging tussen TRON en TRON: Legacy nader wordt toegelicht. Een ondergrondse beweging 'Flynn Lives' gelooft dat Kevin Flynn nog leeft en gaat op onderzoek uit. Een interessant filmpje dat eindigt met een (hoogstwaarschijnlijke) teaser voor TRON 3.

- Eerste blik op TRON: Uprising (1:15)
Een korte teaser voor de tekenfilmserie, die uitgezonden gaat worden op Disney XD volgend jaar zomer. De beelden zien er goed uit, maar de teaser mocht nog wel wat prikkelender. Met stemmen van onder andere Elijah Wood en Bruce Boxleitner.

- De complexe wereld (10:20)
Het verhaal van de crew over het maken van de grote en moeilijke wereld van TRON. Ook vertellen ze over het totstandkomen van het vervolg en de gesprekken met Disney. Als test werd er eerst een trailer gemaakt, die werd vertoond voor het publiek op Comic-Con. Ze wisten niet voor welke film het was, maar de reacties waren erg enthousiast. De presentatietrailer wordt ook vertoond in de extra en bevat andere beelden dan in de hoofdfilm.

- TRON gevisualiseerd (11:46)
Het uiterlijk van de personages en de TRON-wereld waren erg belangrijk in de film. Cast en crew leggen uit hoe onder andere de kledingstukken totstandkomen en welke problemen daarbij komen kijken. Opvallend is dat de regisseur zoveel mogelijk sets wilde bouwen voor de film om het realistisch te houden.

- De cast installeren (12:04)
De rol van Clu wordt vertolkd door Jeff Bridges, verjongd door de computer. Zijn collega's vertellen over zijn rol, maar ook over de hoofdrolspeler Sam Flynn. Al snel wordt ook de vergelijking gemaakt met de 1982-versie, waarin acteren uiteraard anders was.

- Het publiek (3:00)
Tijdens de scènes in de arena is er publiek te zien, maar dit zijn niet zomaar figuranten. Tijdens Comic-Con 2010 werd het publiek verrast door de medeling dat ze in de film zouden spelen. Op de persconferentie waren technici aanwezig en namen de reacties van de aanwezigen op, zodat deze in TRON: Legacy verwerkt zouden worden. Erg leuk en interessant om te bekijken.

- Daft Punk - Derezzed (2:58)
Een leuke videoclip van het nummer 'Derezzed' van het Franse Daft Punk. De twee heren figureren in de clip zelf en worden afgewisseld met beelden uit de film.

- Ontdek 3D met Timon en Pumbaa (4:23)
Het standaard reclamefilmpje van Disney waarin 3D gepromoot en uitgelegd wordt. Grappig om een keer gezien te hebben, maar er is weinig nieuws aan. Deze reclame staat op vele dvd's en blu-rays van Disney.

De extra's staan op de niet-3D-schijf en zijn dus alleen te bekijken in 2D.

Het 3D-gedeelte is getest op een Samsung LE40C750.