Evenement: Zwarte Cross 2011

Om klokslag twee uur opent het Zwarte Cross terrein en mag iedereen gaan genieten van drie dagen muziek, theater en natuurlijk stunts en motorcross. Na dagen van regen start deze festivaldag met zon en dat blijft zo totdat de zon ondergaat, maar zelfs dan gaat het niet regenen. Het weer is Tante Rikie en haar 30.000 festivalbezoekers goed gezind.

De megatent opent met niemand minder dan Normaal. Iedereen zingt lekker mee, zelfs de wat jongere bezoekers gaan uit hun dak met deze toch ietwat verouderde bandleden. De tent staat helemaal vol en heeft een capaciteit van 10.000 man, dat is dus niet niks. Maar deze oude rotten weten dan ook wel wat ze aan het doen zijn, een vette show neerzetten. Vergane glorie is het dus absoluut niet.

Dat is Blondie dan weer wel, zij zijn na Normaal aan de beurt. Het rockstarimago houdt de 66-jarige zangere Debbie Harry hoog met een zwarte zonnebril op, betreedt zij het podium. Haar stem is zoals we van haar gewend zijn. Opvallend is vooral de hele goede en wat jongere gitarist, dat jonge dan in vergelijking met de rest van de bandleden. Vooral het voorste gedeelte van de megatent is enthousiast, maar hij is net zo vol als bij Normaal dus dat doet deze band in ieder geval goed. Ook jammer dat ze hun grootste hit Denis niet spelen.

Vlakbij de Megatent staan een aantal kermisattracties, waaronder de Globe of Death, en dat is ook echt zoals de naam al zegt. Een ronde metalen bol, waarin twee motorcrossers rondjes om elkaar heen rijden, ondersteboven en op de zijkant. Bizar.

Dan is het tijd voor de opening van het hoofdpodium, dit gedeelte van het terrein gaat pas om zes uur open. En niemand minder dan de regioband, Mooi Wark, opent dit podium. Deze heren weten hoe ze het publiek in moeten pakken, dat doen ze namelijk zonder moeite. Zelfs het gras wat naar hun hoofd gegooid wordt kan hen niet deren. Gewoon doorspelen en roepen ‘Is dat alles wat jullie hebben?’. Prachtig.

Ook het Monster Energy stunt gedeelte is vandaag al open voor een aantal Freestyle shows. Eerst worden er door de sponsor wat grote blikken uitgedeeld aan het publiek. Terwijl de schemering inzet starten de niet gemotoriseerde bikes. De bmx’ers en mountainbike rijders mogen hun kunstjes vertonen en hoe. De stunts zijn tof en gedurfd, veel rijders belanden in het zand na een truc, maar gelukkig ook wat gelukte trucs. Daarna is het tijd voor het zwaardere werk en mogen de motorcrossers hun Freestyle trucs laten zien.

In de reggaeweide is het een feestelijke bende. Iedereen heeft Sauza zonnenbrillen op en loopt met passoablikjes rond in plaats van bier. In dit afgesloten gedeelte kun je lekker liggen, hangen of chillen in netten die liggen alsof het zitzakken zijn. Of je kan dansen op de ska/reggea klanken van de bands die ondertussen spelen. The Beatdown zorgt ervoor dat iedereen graag als een malle danst. Ook in deze weide is de sfeer gezellig.

Op de metalweide, waar het Aardschokpodium staat, is de sfeer goed. Het is niet zo heel erg druk bij de toch grote naam Helloween. Een kleine pit zorgt ervoor dat er nog wat actie komt, maar al het publiek gaat richting het hoofdpodium voor The Black Crowes. Toch is de show van Helloween goed.