RuneSpell: Overture

Gespeeld op PC (Steam)

runespell

Deze maanden zijn een goed moment om een spel uit te brengen. De concurrentie is nog druk bezig met de games die tegen de winter moeten uitkomen en de verveling slaat in de tussentijd vast en zeker toe. Waarom doen we geen lollig puzzelspelletje? RuneSpell Overture doet in ieder geval zijn best.

PokerQuest
RuneSpell: Overture heeft veel, zo niet alles weg van PuzzleQuest. De opzet lijkt aanvankelijk nogal ingewikkeld, als je Bejeweled 3 en PuzzleQuest zelf al kent dan scheelt dat aanzienlijk. RuneSpell heeft echter geen juweeltjes om te wisselen, maar kaarten. Sterker nog, het is de bedoeling dat je kaarten in Yahtzee- of poker-achtige combinaties vormt, zoals een full house of een straight. Giet het geheel in een fantasy setting en je zit gebakken.


Je start als 'Changeling', een gemaskerd personage dat zijn geheugen kwijt is. De game introduceert je met een semi-fictieve fantasiewereld, waar je met je personage naar verschillende punten van het land kan reizen. Het avontuur brengt je ook in gevaar en al gauw sta je oog in oog met je eerste vijand, die je gaat bevechten door middel van je kaartspelmoves.


Het scherm is opgedeeld in twee helften: linksboven staat jouw personage, en rechts je vijand. In het midden zijn twee series kaarten opgedeeld in een patience-stijl: zeven rijen kaarten, waarvan alleen een zichtbaar is. Deze kaarten zijn van jou. Daaronder een zelfde serie die dus van je tegenstander zijn. Onder jouw personage staan nog een aantal special moves genaamd RuneSpells, met uiteenlopende functies en acties.

RSO

 

Kaartenkoning
Het is nu de bedoeling dat je je kaarten in setjes van vijf ordent, wat veel wegheeft van patience. Deze setjes moeten wel een score halen van meer dan één paar. Hoe hoger je setje van vijf kaarten is, hoe krachtiger je mogelijke aanval zal zijn. De game speel je in rondes van drie beurten, waar je kaarten kan verplaatsen, stelen van je tegenstander (alleen als er maar één op de stapel ligt) en speciale moves uitvoeren. Terwijl je om beurten zo'n heftig mogelijke aanvallen maakt, bouw je ook zogenaamde Rage Points op, die zware speciale aanvallen of defensieve tactieken mogelijk maken.

 

Bij het verslaan van een tegenstander krijg je zilverstukken om moves 'op te laden' of andere items te kopen. Zo reis je van plek naar plek, handel je in RuneSpells om je tegenstanders te verslaan en ontrafel je het verhaal van de Changeling en zijn soortgenoten. Gaandeweg krijg je hulpjes die je voorzien van speciale aanvallen en kun je sidequests ondernemen.

 

RSO

 

Geen Royal Flush
De game ziet er grafisch degelijk uit voor zover dat kan en met de artwork is eveneens niets mis. Het pokerconcept is degelijk uitgevoerd en heeft ook later in de game voeten in de aarde, met zeer uitdagende computergestuurde vijanden. Het verhaal is echter nogal vaag en boeit wat dat betreft amper door zijn dertien-in-een-dozijn setting.

 

Waar mijn mond echter van openvalt is het feit dat de game precies dezelfde minpunten heeft als PuzzleQuest. Zo worden later in de game alleen de tegenstanders moeilijker, maar vernieuwen ze nergens. Tijdens je zoveelste potje spaar je speciale moves omdat deze duur en maar beperkt beschikbaar zijn, terwijl je tegenstander vrolijk zoveel mogelijk speciale aanvallen spamt omdat hij die in overvloed heeft.

 

De animaties zijn ook niets meer dan wat over-en-weer gemep met hier en daar een speciale aanval. Als je ein-de-lijk een heuse Royal Flush hebt weten te vormen, die maar liefst 50 punten aan schade veroorzaakt, gebeurt er niets meer dan een flauwe bitch-slap. De beloning voor het sparen van je kaarten en special moves blijft uit en zorgt er onverhoopt voor dat je veel te vlug alles gezien hebt.

 

Conclusie
RuneSpell Overture is een vermakelijke variant op poker en PuzzleQuest. Voor de prijs van 8,99 hoef je de game, ondanks zijn minpunten wat betreft vernieuwing en weinig boeiend verhaal, niet te laten liggen. Het had alleen zo veel beter kunnen zijn. Een gemiste kans dus, maar als je van poker, royal flushes en een fikse bitch-slap op zijn tijd houdt dan is dit nog best een geinig puzzelspel om de regenachtige nazomerdagen mee door te komen.

 

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Poker spelconcept is origineel 
- ...de rest is niet zo origineel 
7,0
+ Artwork degelijk
- Maken van spectaculaire moves
niet bevredigend 
+  
- Later weinig vernieuwend en repititief