Concert: Cavalera Conspiracy + support

Vorig weekend vond weer de Graspop Metal Meeting plaats in het Belgische Dessel. Op zondag stonden de legendarische broers Max en Igor Cavalera op het podium met de band die hen weer samenbracht, Cavalera Conspiracy. Een dag eerder warmden zij zich, net als de twee supportacts, op in de Effenaar te Eindhoven. FOK! koos deze gelegenheid uit om te zien hoe de heren er live voorstaan, na het uitbrengen van het recente album Blunt Force Trauma.

De Effenaar is rond half negen nog niet zo rijkelijk gevuld wanneer het eerste voorprogramma van start gaat. Baptized in Blood is een band uit Ontario, Canada. Ze bestaan al sinds 2004, maar zijn nog niet zo heel erg bekend in Europa. Toch steekt hun melodieuze death/thrash metal goed in elkaar. Ze brengen deze avond vooral songs van een tweede, self-titled album. Nummers als 'Down And Out', 'Up Shirts Down Skirts' en 'Event Horizon' zijn prima stampers. Vooral beide gitaristen eisen een hoofdrol op met hun prima performance. De heerlijke melodieuze, op klassieke metal gestoelde twinpartijen zijn een lust voor het oor. Het is alleen jammer dat het geluid wat zacht stond. Weliswaar werd het gedurende het optreden bijgesteld, maar het had nog best harder gemogen.

Problemen met het geluid waren er ook bij de tweede band van de avond, Dublin Death Patrol (nee, niet uit Ierland, maar Dublin, California U.S.A.). Vooral beide zangers hebben aan het begin van de set last van een geluidstechnicus die kennelijk af en toe per ongeluk op de 'mute'-knop drukt. We hebben het hier overigens niet over de minste zangers. D.D.P. wordt namelijk aangevoerd door Chuck Billy van Testament en Steve Souza, voormalige zanger van zowel Testament als Exodus. In wezen is de band een all-star formatie van leden uit genoemde bands aangevuld met muzikanten uit o.a. Lääz Rockit, Vio-lence, Rampage en Tesla. Het is totaal een groep van twaalf man, waarbij de bezetting live telkens wisselt omdat de leden ook met regelmaat met hun eigen band moeten touren. In een set van een half uur krijgen we de beste nummers van hun enige album, D.D.P. 4 Life uit 2007, te horen met de titeltrack natuurlijk als afsluiter. Muzikaal is het gewoon old-school thrash. Het is niet super bijzonder, maar het is wel erg leuk deze inmiddels krasse knarren aan het werk te zien. De band werd deze avond in ieder geval met veel enthousiasme onthaald.

Het is uiteindelijk tien uur en tijd voor de hoofdact, Cavalera Conspiracy. De zaal is tijdens D.D.P. helemaal volgelopen en iedereen staat op scherp. Dat blijkt wel wanneer Max en consorten het podium betreden en de eerste tonen van 'Warlord' worden ingezet. Het publiek is van meet af aan los en de pit stopt niet meer tot het einde van de show. Sterker nog, per song wordt het gezelliger. Na de opener komen de krakers van het eerste album, 'Inflikted' en 'Sanctuary', voorbij. Nog een song later is het hek helemaal van de dam wanneer de bekende Sepultura nummers, 'Refuse/Resist' en 'Territory' van stal worden gehaald. 'Circle pit', schreeuwt Max, en jawel, de rondgang neemt de halve zaal in beslag. Stralende gezichten komen voorbij tijdens de metalpolonaise, waarin bijna drie generaties metalheads uitzinnig feesten. Max zelf oogt overigens wel wat vermoeid, maar de show lijdt er niet onder. De nummers worden strak gespeeld. Goede bijkomstigheid is, dat voor het eerst deze avond het complete geluid van begin tot eind van de set prima is verzorgd. Dat geldt ook voor de aankleding waarbij Igor's drumstel vooral opvalt door de drumvellen op zijn bass drums, respectievelijk Genghis Khan en Rasputin, verwijzend naar de twee gelijknamige songs van het laatste album.

De show is uiteindelijk een heerlijke mix van de beste songs van de twee C.C. albums, een goede handvol Sepultura klassiekers (zelfs 'Troops Of Doom' van Morbid Visions uit 1986 komt voorbij) en wat coverwerk in de vorm van een stukje Black Sabbath en het nummer 'Six Pack' van Black Flag. Nadat de afsluiter 'Roots Bloody Roots' de zaal haar climax heeft laat beleven, staan Max en Igor gearmd het publiek te bedanken. Igor's zoontje mag de drumstokken van papa het publiek in smijten om weer een enkele uitverkoren fan uitzinnig van geluk te maken. Met recht kunnen we spreken van een uiterst geslaagde avond in de Effenaar.