DVD: Stone

Jack Mabry (Robert DeNiro) werkt bij de reclassering en mag eindelijk bijna met pensioen. Hij moet nog een paar weken doorwerken en zijn opvolger staat al klaar. Hij heeft één verzoek voor zijn leidinggevende: hij wil graag zijn lopende zaken zelf afmaken. Eén van die zaken is die van Gerald 'Stone' Creeson (Edward Norton), een brandstichter die inmiddels al zo'n 8 jaar in de bak zit. Om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating moet hij in gesprek met Jack. 

Stone screenshot

Als reclasseringsambtenaar komt Jack tal van criminelen tegen die dezelfde verhalen ophangen. Ze hebben allemaal nagedacht over hun misdaden, zijn tot inkeer gekomen, hebben spijt en dat allemaal dankzij God. 'Stone' is niet zo'n jongen; hij is een typische 'wigger' die - met strakke vlechtjes in zijn haar, cornrows - ongeïnteresseerd bij Jack aanschuift. Door die slechte houding van 'Stone' wil Jack het verzoek tot vervroegde vrijlating blokkeren en de jonge crimineel heeft dit door.

'Stone' probeert Jack te manipuleren om toch vervroegd vrij te komen. Dit doet hij onder andere door zijn verleidelijke vrouw Lucetta (Milla Jovovich) in te zetten. Hij stuur haar op Jack af om hem te versieren om zo zijn vrijstelling veilig te stellen. Jack is een man die trouw iedere zondag naar de kerk gaat en samen met zijn vrouw bidt voor het eten. In eerste instantie wil hij alles volgens de regels doen en weigert hij enig contact met de vrouw van 'Stone'. 

Stone screenshot

Naarmate de film vordert, gaat Jack in op de avances omdat hij zich gevangen voelt in zijn eigen leven. Lucetta overtuigt Jack ervan haar man nog een kans te geven en Jack gaat op in de lust van de verleiding. Dan blijkt 'Stone' uiteindelijk niet de persoon te zijn die hij steeds deed voorkomen en is de psychologische trhiller een feit. 

Groots wordt op het hoesje gesproken over "Twee van de grootste acteurs van hun generaties...", niets is minder waar, maar het is wel verdomd jammer dat het er in deze film niet echt uit komt. Stone is een thriller die een langzame opbouw kent en waar steeds meer in gebeurt. Helaas lijkt de film op een bepaald punt te verzanden, het wordt lastig echt je aandacht erbij te houden en je weet eigenlijk al wat er gebeuren gaat. Het duistere en gevaarlijke spel waar op de cover over gesproken wordt, komt niet over in de film. Dat is jammer, want met twee van zulke namen mag je toch wel iets groots verwachten. Helaas is ook het einde een beetje vreemd, zodat je ook nog met een raar gevoel het schijfje uit je dvd speler haalt en hem er niet snel weer in stopt. Zelfs dat lukt niet.

Extra's hadden de dvd misschien het laatste zetje richting een voldoende kunnen geven, maar helaas worden we op dit vlak ook teleurgesteld. Het is zelfs lastig zo op het eerste gezicht te bedenken wat voor soort extra's deze dvd nog de moeite waard zou maken.