DVD: Legend of the Fist

In Andrew Lau's Legend of the Fist zien we Donnie Yen als de legendarische vechter Chen Zhen. We zien hoe Zhen, na in de Eerste Wereldoorlog gevochten te hebben, terugkeert naar China om er daar achter te komen dat Japanse bezetters met harde hand over het noordelijke deel van Shanghai heersen. Zhen besluit het verzet bij te staan door een gemaskerd alter ego te creëren en de Japanners (met name de kwaadaardige generaal Chikaraishi) te bevechten.

Legend of the Fist

Ka-pow! Legend of the Fist plaatst zich op diverse manieren in het rijtje van de Grote Kung-Fu Films, door verwijzingen naar eerdere vertolkingen van Chen Zhen door Bruce Lee en Jet Li, en de film stelt over het algemeen niet teleur. Vooral het intro van de film (waar we nog wat meekrijgen van de Eerste Wereldoorlog) laat er weinig twijfel over bestaan dat we in een stevige actiefilm beland zijn, als we zien hoe Zhen over het slagveld rent, springt en saltoot om vervolgens een paar Duitse soldaten een kopje kleiner te maken. Dat belooft wat!

Shu Qi

Helaas dut de film hierna wat in. De setting wordt wel erg sterk neergezet - het Shanghai van de jaren dertig is een interessante mix van authentieke Chinese cultuur en Westerse invloeden, wat vooral goed ten uiting komt in de fancy nachtclub genaamd 'Casablanca'. Het interieur, de kleding, overal zien we oost en west samenkomen in een broeierige tent die zowel corruptie als klasse uitstraalt. Maar al dat gebabbel... Als je een Kung Fu film kijkt, verwacht je toch een hoge mate van martial arts-spektakel. Donnie Yen geeft ons dit uiteindelijk wel, maar het was voor het tempo van de film misschien beter geweest als de conversatie/actie ratio Yen wat meer tijd had gegeven om zijn virtuositeit te tonen. De gemaskerde held doet stevig denken aan Kato van The Green Hornet, wat waarschijnlijk met opzet zo is - desalniettemin zijn sommige scenes waarin de gemaskerde Zhen over de stad uitkijkt misschien een beetje too much. Wat meer diepgang voor de Japanners, met name voor Chikaraishi, was mooi geweest - het zijn nu een beetje cartoon-villains met helaas weinig diepgang.

Gemaskerde Donnie Yen

Al met al is Legend of the Fist zeker geen slechte film. Er zit genoeg eye-candy in (Yen is een meester in wat hij doet, Shu Qi als zijn potentiële geliefde mag er ook wezen en zoals gezegd is de setting mooi weergegeven) en ondanks dat het geblaat het tempo soms niet ten goede komt zitten er zeker ook amusante conversaties in. Naast de film zelf biedt de dvd nog wat blikken achter de schermen, wat op zich best leuk is om te bekijken. Zeker voor liefhebbers van het genre is deze film aan te raden.