Film: Hobo with a Shotgun

In 2007 won de trailer van Hobo with a Shotgun de 'Grindhouse Trailer' competitie. De juryvoorzitter van deze competitie was regisseur Robert Rodriguez, die eerder dat jaar met Quentin Tarantino verantwoordelijk was voor het tweeluik Grindhouse. Met het winnen van deze competitie, ontving regisseur Jason Eisener een aantal technische hulpmiddelen om zijn trailer te kunnen bewerken tot een volledige speelfilm. Minstens zo belangrijk is de naamsbekendheid die zijn trailer verwierf bij met name de liefhebbers van het exploitatiegenre. De eerste beelden met onze eigen door FOK! geïnterviewde Rutger Hauer zijn in ieder geval met luid gejuich ontvangen, maar het is echter de vraag of deze film ook een groot publiek zal kunnen aanspreken.

hobo

Kort nadat een dakloze man (Rutger Hauer) per trein arriveert in een afgelegen stad, is hij getuige van een publieke onthoofding onder leiding van een misdaadbaas genaamd Drake (Brain Downey). Na deze bloederige gebeurtenis, ziet de dakloze man al snel dat hij niet terecht is gekomen in een alledaagse stad. Verkrachtingen, vandalisme, de corrupte politie, drugsdealers en zelfs een pedofiele kerstman bepalen het straatbeeld. Nadat de dakloze man belandt in een gewapende overval met een mogelijk dodelijke afloop, is voor hem de maat vol. Met behulp van een jachtgeweer besluit de dakloze man gerechtigheid te brengen in de stad.

hobo

Bij een exploitatiefilm is het verhaal doorgaans ondergeschikt aan de effecten die de film tentoon wil spreiden. Hobo with a Shotgun voldoet volledig aan die eis. Het verhaal is zeer oppervlakkig, voorspelbaar en in feite inwisselbaar. Hetzelfde geldt voor het theatrale acteerwerk en het matige camerawerk, wat de gehele speelduur zeer amateuristisch overkomt.

Maar dat is geen probleem, aangezien dat ook niet het aspect is waarmee de film zich wil onderscheiden. Het zijn de cartooneske en veelal bizarre karakters die de show stelen met foute oneliners, en die daarnaast verantwoordelijk zijn voor vele inventieve moordpartijen, wrede wraakacties en sadistisch geweld. De meeste van dit soort momenten zijn zeer overdreven in beeld gebracht, waardoor het shockeffect minimaal is bij de kijker. Toch moet gezegd worden dat een aantal mutilaties zo wreed zijn, dat de kijker deze beelden als zeer verontrustend kan ervaren. Dit geldt voornamelijk voor kijkers die niet heel bekend zijn met dit genre, dat doorgaans weinig aan bod komt op de gemiddelde televisiezender.

De losgeslagen Rutger Hauer is duidelijk in zijn element als de dakloze man. Het maken van deze film moet voor hem een geweldige ervaring zijn geweest. Al klagend en zuipend baant hij zich een weg door de criminele wereld en wordt hij onder andere mishandeld met een kunstschaats, opengesneden en eet hij glas om wat extra dollars bij elkaar te schrapen. Prijzen zal Hauer niet winnen met het maken van deze film, maar het zal hem zeker de nodige publiciteit opleveren. Na rollen in films als Blade Runner en The Hitcher, zal zijn status als cultheld in de Verenigde Staten alleen maar groeien.

hobo

Hobo with a Shotgun is geen film voor iedereen. Fans van films als Maniac Cop, Street Trash en Turkey Shoot gaan hier zeker van genieten. Hetzelfde geldt misschien ook voor het jongere publiek, die genoten hebben van de inventieve moordpartijen zoals die te zien waren in de Saw-filmserie. En in tegenstelling tot het eerder genoemde Grindhouse tweeluik, is dit wel een film die op een consequente wijze de grenzen opzoekt. En hoewel de film technisch niet hoogstaand is en ook geen breed publiek zal kunnen aanspreken, is waardering voor een aantal geniale scènes en creatieve moordpartijen zeker op zijn plaats.