Film: The Hole

Wanneer de familie Thompson hun intrek neemt in een huis in Bensonville, ontdekken de broers Lucas en Dane een groot luik in de kelder. Het zit dicht met meerdere sloten en dus maken de broers het open. Dat hadden ze beter niet kunnen doen...

Horror-mysterie doet het altijd goed als de bron van het kwaad zo vaag mogelijk blijft. Met die gedachte is het perfect dat wanneer Lucas en Dane een luik openmaken en daaronder slechts een groot, oneindig en vooral leeg en donker gat vinden, het totaal niet duidelijk is wat daar aan de hand is. Maar we weten allemaal dat het gaat leiden tot vreemde situaties en hopelijk een hoop spanning.

The Hole is een beetje een formulefilm; tieners vinden iets mysterieus, rommelen er een beetje mee en blijven er nieuwsgierig naar. Het is een gat, dus de diepte wordt getest door er voorwerpen in te gooien en objecten aan een touw te laten zakken. Het lijkt oneindig diep te zijn. Nadat dat is vastgesteld en het gat weer een beetje met rust wordt gelaten, gebeuren er vreemde dingen in het huis waar de Thompsons wonen. Zo lijkt er iets uit het gat gekropen te zijn, maar wat dat is, is niet duidelijk. En hun buurmeisje, die ook bij het gat is komen kijken, lijkt spoken te zien.

Een formulefilm hoeft niet slecht te zijn: een beetje lekker griezelen is op zich prima, als de gebeurtenissen maar origineel zijn. Het gat, met de duistere krachten die erin lijken te huizen, slaagt daar echter niet zo in; we hebben wat schrikmomenten, maar de geoefende filmkijker zal het middendeel van de film vooral ervaren als een aaneenschakeling van weinig opwindende clichés. Da's echter niet erg; het wordt niet compleet saai en de gebeurtenissen lijken ook langzaam een betekenis te krijgen. 

Die betekenis komt tot uiting in de finale, waar de broers en hun buurmeisje leren wat het gat herbergt en hoe ze het mysterieuze gevaar tegengaan. Hier zien we ook wat fantasy terug, zowel qua verhaal als de weergave ervan. Waar het middendeel een beetje begon te vervelen, is het einde een stuk boeiender en vermakelijk genoeg om een goed gevoel aan je bioscoopbezoek over te houden. De film is echter in 3D, wat ervoor zorgt dat er regelmatig objecten richting de kijker vliegen, zonder dat dit bijdraagt aan het verhaal of de filmbeleving. Dit is storend en de diepte in overige scènes is ook de moeite van het brilletje niet waard.

The Hole lijkt gemaakt te zijn om een familie gezamenlijk te laten griezelen. Er zijn geen grote enge scènes en de bedreigingen zijn met voldoende moed te bevechten. Dat maakt 'm prima geschikt voor niet te jonge kinderen, die het misschien ook nog wel leuk vinden om naar objecten in 3D te kijken. Als volwassene kun je proberen door de clichés heen te prikken en proberen uit te vinden wat het gat nou eigenlijk is, en je dus ook prima vermaken.