Concert: KT Tunstall in de Melkweg

In de Stadsschouwburg in Amsterdam werd de Boekenweek geopend. Veel Nederlandse literaire hoogmachten waren daarbij aanwezig. Maar wat zij die avond misten, was een concert van de Schotse KT Tunstall. Zij speelde 100 meter verder in de Amsterdamse Melkweg. Het lukte haar zelfs om het publiek stil te krijgen en dat is tegenwoordig een hele kunst.


In het voorprogramma stond de Schotse The Pictish Trail. De one-man-band bracht muziek van een soort combinatie tussen Tim Knol en MGMT. Door middel van grappen was hij een goede publieksopwarmer, maar dat vond niet iedereen. Achterin de zaal werd namelijk gewoon doorgepraat. Hoe vaak hij ook probeerde om ze stil te krijgen, toch lukte het niet. Dat resulteerde in de volgende geniale zin: "Can you hear me at the back? Because I can hear you." Vooraan werd er wel goed meegedaan met de gevarieerde muziek van de Schot. 

Na het goede voorprogramma was het tijd voor de hoofdact. KT Tunstall kreeg het publiek uiteindelijk wel stil. Het heeft misschien even wat nummers geduurd, maar tijdens 'Black Horse' ging iedereen om en deed gezellig mee. KT speelde een goede combinatie tussen oude en nieuwe nummers met zelfs een goede cover van 'Close To You' van The Cure.

De aanwezigen kregen zelfs een splinternieuw liedje te horen, 'Scarlett Tulip', dat erg goed werd ontvangen door het publiek. Na de eerste helft van de setlist werd het publiek echt stil en werd elk nummer ontvangen met een oorverdovend applaus. De zangeres was zichtbaar onder de indruk van het enthousiasme. Ook de interactie tussen publiek en KT was goed aanwezig. Toen ze officieus de lente opende, ging het publiek los. Als toegift speelde de Schotse zangeres haar succesvolste nummer 'Suddenly I See'.

Conclusie

Het concert van KT Tunstall was in één woord prachtig. Met haar mooie stem bracht ze een goede mix tussen vrolijke liedjes en rock. Als je als artiest het publiek tijdens de liedjes zelfs stil krijgt, dan verdien je gewoon respect. Tussen de nummers door ging het publiek helemaal los met een oorverdovend applaus. En terecht, want KT was in topvorm. Helaas was het publiek bij het voorprogramma iets minder respectvol, waar hij zelfs nog over Twitterde.

Foto's van Richard Baas