Dvd: The Joneses

Het eerste waar je aan moet denken bij The Joneses is het economieboek van de middelbare school. Het is naast een veelvoorkomende Amerikaanse achternaam namelijk ook een economisch begrip. Keeping up with the Joneses houdt in dat er in een buurt een gezin woont - de Joneses - die eigenlijk continu voorlopen met bepaalde zaken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan kleding, auto's en gadgets. De rest van de buurt houdt de Joneses altijd in de gaten en wil hebben wat zij hebben. Op die manier houdt men de Joneses dus bij. 

The Joneses cover

Het perfecte gezin komt in een nieuwe, chique, buurt te wonen waar zij uiteraard op haast Desperate Housewives-achtige wijze worden ontvangen, compleet met welkomstcadeautje. Het gezinnetje bestaat uit vader Steve (David Duchovny), moeder Kate (Demi Moore), dochter Jenn (Amber Heard) en zoon Mick (Ben Hollingsworth) Jones. Kate is de ultieme trendsetter, ze is van top tot teen gekleed in de nieuwes designermode en behangen met de mooiste sieraden. Steve is een succesvol zakenman met een schitterende vrouw, een groot huis en iedere nieuwe gadget die maar verschijnt. Jenn en Mick zijn al snel de populairste kinderen op school met hun hippe kleding en snelle auto's. 

The Joneses screenshot

De buren willen natuurlijk niet achterblijven en al snel is het effect van de Joneses zichtbaar in de buurt; iedereen koopt de spullen die zij ook hebben. Iedereen probeert het nieuwe gezin bij te houden. Er worden zelfs feestjes georganiseerd om maar zoveel mogelijk mensen te laten zien wat de Joneses allemaal in huis hebben. Het gezinnetje leeft eigenlijk geruisloos tussen de rijkelui in hun nieuwe buurt. Iedereen heeft hen geaccepteerd en is eigenlijk stapelgek op ze. Ondertussen krijgt het gezin steeds weer nieuwe spullen die de buurt natuurlijk ook heel graag wil hebben.

The Joneses screenshot

Langzamerhand begin je te begrijpen waar The Joneses over gaat; het Amerikaanse kapitalisme ten top. Iedereen wil maar het nieuwste product in huis hebben om de andere de loef af te steken. De familie Jones is gewoon een marketingformule die producten van bedrijven moeten verkopen. Hoe meer ze verkopen, hoe meer winst ze maken en hoe mooier de producten zijn die ze vervolgens krijgen. In de eerste tien minuten weet je niet precies hoe de vork in de steel zit en dat is de kracht van deze film. The Joneses toont wat er mis is met de Amerikaanse economie en laat misschien gedeeltelijk zien hoe een kleine economische crisis is ontstaan. De film wordt interessanter als de familie Jones te maken krijgt met 'echte' problemen, die niet op te lossen zijn met een marketingplan. 

De problemen komen pas laat in de film om de hoek kijken. De familie moet snel handelen als de buurt plotseling de waarheid dreigt te horen. Pas dan zie je dat het om echte mensen gaat die moeite hebben met deze problemen om te gaan. De makers hebben een leuke film neergezet die de Amerikaanse buy, buy, buy-cultuur goed laat zien en daarnaast toont dat ze daar niet goed bezig zijn geweest. The Joneses is een aanradertje voor als je zin hebt in een leuke film met een boodschap. Oh en natuurlijk met die schitterende Amber Heard...