Blu-Ray: Alice in Wonderland

Een paar keer per jaar trekken de slimme marketeers van Walt Disney de kluis met films weer eens open om een bekende klassieker op de markt te brengen.  Wellicht zijn de 'Classics' van de Amerikaanse firma wel de meest verzamelde films ter wereld, want er is altijd een hoop aandacht voor de re-releases van deze titels. Het kan toeval zijn, maar na het redelijke succes van Alice in Wonderland van Tim Burton, brengt Disney nu de opgepoetste versie van deze klassieker uit de kast. De film is al jaren niet meer verkrijgbaar in de winkels en zal derhalve wel snel in de verkoop top-10 terecht komen. De titel wordt niet alleen uitgebracht in een blu-ray en dvd-versie, maar ook als combopack, met beide mediadragers in één verpakking.

Een, met name in de jaren tachtig en negentig, veelgehoorde klacht over de films van Disney was het gebrek aan creativiteit. Het leek erop dat er steeds gebruik werd gemaakt van hetzelfde trucje om een jong publiek te vermaken. In de beginjaren van het concern was daar in ieder geval geen sprake van, want de Amerikaanse firma verfilmde voornamelijk bestaande kinderboeken, zoals Sneeuwwitje, Assepoester en Pinokkio en hoefde de eigen creatieve schrijvers amper in te zetten. Niet dat het verfilmen van bestaande sprookjes en verhalen het meest originele is om te doen, maar het levert in ieder geval wel vaak mooie en succesvolle resultaten op. Ook het bekende boek "Alice's adventures in wonderland" van Lewis Carroll werd door de animatiestudio gebruikt als leidraad voor een film: Alice in Wonderland. De film kwam in 1951 in bioscoop, kreeg niet de meest lovende recensies, maar bleek toch een groot succes te zijn. 

Het verhaal van Alice in Wonderland is op het eerste oog vrij simpel. Alice belandt, nadat ze een pratend konijn achtervolgt, in een mysterieus land. Het is een plek waar niets is wat het lijkt, waar dieren kunnen praten en een bijzonder lichtgeraakte koningin de scepter zwaait. De kracht van Alice in Wonderland zit met name in de kleurrijke omgeving en de bijzonder absurde scènes, zoals het theekransje met de Gekke Hoedenmaker, de pijprokende dodo, de witte rozen die rood geverfd worden door soldaten en flamingo's die ingezet worden bij een potje croquet. Maar het verhaal is niet alleen absurd, maar met vlagen ook vertederend en soms zelfs spannend. Alice kijkt namelijk haar ogen uit in de wondere wereld, maar het lukt haar maar niet om het pratende konijn te vinden. En de weg naar huis vinden blijkt ook niet zo makkelijk als het lijkt...

Deze nieuwe release,met name op Blu-Ray, ziet er beter uit dan de vorige release op DVD, maar het verschil qua beeldkwaliteit is niet bijzonder groot. Daarnaast zijn er ook maar een paar extra's toegevoegd aan de release, waarbij het met name gaat om simpele spelletjes. Voor de liefhebber van het genre of de verzamelaar van Classics, die de vorige uitgave al op DVD hebben, voegt de release helaas weinig toe. Mocht je de film nog niet in je verzameling hebben zitten, dan is deze release op Blu-Ray en DVD zeker de moeite waard.