Theater: Lebbis - Branding (Pimped)

In 1989 ontstond het cabaretduo Lebbis en Jansen op het Leids Cabaretfestival, maar vanaf 2000 gingen beiden soloprogramma's maken. Lebbis (eigenlijk Hans Sibbel) startte met het programma Kingsize en heeft daarna nog vijf voorstellingen gedaan. In 2010 kwam Lebbis de theaters in met Branding (Unplugged), te vergelijken met een try-out. Het was een uur durende late-night show. Vanaf 26 januari is de gepimpte versie Branding (Pimped) te zien. Dit is de reguliere voorstelling van anderhalf uur.

Lebbis begint met een verhaal over zijn hersenschudding. Negen maanden geleden is hij namelijk gevallen met de fiets en op aanraden van de dokter doet hij het rustig aan. Zijn grote passie, hardlopen, komt even op een laag pitje te staan. Het theaterwerk pakt hij langzaamaan weer op, maar het lijkt erop alsof hij een beetje veranderd is. Het grootste kenmerk van Lebbis is namelijk het zeiken op de maatschappij, maar in zijn nieuwste voorstelling valt dat allemaal wel mee. Echt kwaad wordt hij nergens, terwijl dat juist de leukste stukken zijn.

Maar is het dan een slechte show? Nee, dat absoluut niet. Je hebt nog steeds een vermakelijke avond. Branding is alleen een stuk ingetogener als zijn eerdere shows. Lebbis vertelt onder andere over zijn MRI-scan, natuurlijk Geert Wilders en een spannend avontuur over een toerist in Jordanië. Er is meer tijd gegeven aan de serieuze dingen in het leven. Maatschappijkritisch is Hans nog steeds, maar een stuk rustiger.

Een ander opvallend punt is het decor van Lebbis. Dit is de eerste keer dat hij gebruik maakt van een decor. Er wordt verder weinig mee gedaan, dus het heeft ook niets toe te voegen. Op de vloer ligt een kleed met gras en boven Lebbis hangt een enorm gewei. Jammer dat het nut ervan niet gemeld wordt in de show.

Conclusie

De nieuwe show Branding zal voor de fans van Lebbis misschien een beetje tegenvallen. Maatschappijkritisch is het nog steeds, maar hij maakt zich nergens echt kwaad. Een leuke avond is wel gegarandeerd. Echter is de lach groter bij eerdere shows Het Kwaad en Hoe Laat Begint Het Schieten?


Gezien op: 11 februari     Theater: De Meerse te Hoofddorp
Theaterimpresariaat: Harry Kies Producties