DVD: Foeksia De Miniheks

De winnaar van de Publieksprijs Beste Nederlandse Kinderfilm 2010 was Foeksia De Miniheks. Een film van Johan Nijenhuis naar een boek van Paul van Loon, die kinderboekenschrijver die altijd z'n zonnebril op heeft. Deze film kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat de Amerikanen de film niet in ongewijzigde vorm in hun bioscopen wilden laten draaien. Een van de heksen rookt namelijk een pijp... 

Foeksia De Miniheks dvd cover

De jonge tovenaar Kwark, hij is 'pas' 198,5 jaar oud, loopt op een dag in het Heksenbos en vindt daar een eitje. "Lekker, voor morgenochtend", denkt Kwark en hij neemt het eitje mee naar huis. De volgende ochtend blijkt het geen gewoon eitje te zijn geweest, maar een eitje met daarin een bijzondere verrassing... een miniheks! Kwark besluit haar Foeksia te noemen. De kleine Foeksia wil dolgraag net zo goed kunnen toveren als haar vader en is dan ook zielsgelukkig als ze naar de Heksenschool mag.

 

Foeksia De Miniheks screenshot

Op de Heksenschool leert Foeksia vooral toveren en toverdrankjes maken. Naast het toveren vindt Foeksia het erg leuk om op haar bezemsteel te vliegen. Dit brengt haar in contact met het mensenjongetje Tommie. Zijn oom Rogier (Marcel Hensema) staat op het punt veel geld te verdienen aan de nieuwe snelweg die dwars door het Heksenbos heen gaat. Met alle magie die Foeksia van haar juffrouw Minuul (Annet Malherbe) geleerd heeft, probeert ze dit te voorkomen. Maar ze heeft hier de hulp van haar medeheksen voor nodig. Alleen willen de heksen zich niet aan de mensen laten zien omdat de mensen toch denken dat ze niet echt zijn.
 

Foeksia De Miniheks screenshot

Foeksia De Miniheks is een avontuurlijke kinderfilm met veel getover en magie. Af en toe doet het je een beetje denken aan de Harry Potter-films, qua toverlessen. Wanneer Foeksia snel haar huis opgeruimd wil hebben, gebruikt ze een toverspreuk die de bezems en dweilen laat schoonmaken, een kleine hommage aan Disney's Fantasia waar Mickey hetzelfde doet. Voor kinderen is Foeksia De Miniheks een leuke film, zeker voor de jongere kinderen die alles wat met toveren te maken heeft slikken als zoete koek. Het verhaal is wat makkelijk en lijkt al keer op keer uitgekauwd te zijn, maar nogmaals; het gaat om een kinderfilm en zij zullen zich zeker vermaken. 

Wat betreft de Amerikaanse kneuterigheid; de pijprokende heks Minuul (Malherbe) zal de kinderen echt niet aan het roken krijgen. Het past wel enigszins bij een grote heks als zij om een pijp te roken, het staat wel magisch. En als dan ook nog eens Tommie zonder helm op een fiets rijdt, is het helemaal verboden deze film in Amerika te vertonen. Gelukkig kunnen onze kinderen wel normaal nadenken en nemen ze geen aanstoot aan een pijprokende heks of zonder helm fietsend jongetje.