DVD: Amazon

Bruce Parry is via de BBC bekend geworden door het programma Tribe, waarvoor hij een tijdje bij verschillende inheemse stammen leefde. Van Gabo, tot India, Brazilië, Siberië of Bhutan, hij probeerde het allemaal in drie seizoenen. In 2008 gooide hij het roer een klein beetje om en besloot de Amazone rivier in Zuid-Amerika te volgen. Parry zou Parry niet zijn als hij daar ook niet met de bevolking in contact probeerde te komen. Deze docuserie Amazon van zes afleveringen is nu verkrijgbaar op DVD.

Parry volgt de grootste rivier ter wereld van begin tot eind, startend in de hooggebergtes van Peru, waar de rivier als een iel watervalletje de afgrond in stroomt. Hij probeert de rivier op verscheidene manieren te volgen (te voet, per raft, kayak, auto, boot en soms het vliegtuig) en neemt soms even een afslag om zich te verdiepen in de culturen die vlakbij de rivier leven. In de Andes gaat hij lopend van start, overnacht bij een familie die geïsoleerd in de Andes wonen en manouvreert zich vervolgens langs de coca-plantages om bij de Ashaninka tribe aan te schuiven. Hij kan zijn oude gewoontes toch niet achterlaten. Ook in de tweede serie spendeert hij tijd met een inheemse stam uit Peru, ondergaat rituelen en ziet de bedreiging van de oliemaatschappijen in dit gebied. Parry trekt naast de Amazone eigenlijk van stam naar stam zoals we van hem gewend zijn en snijdt tegelijkertijd problemen aan waarmee deze stammen te maken hebben. Oliewinning, het grootschalig kappen van bossen, illegale mijnbouw, vervuiling en de strijd om land.

 

Amazon is eigenlijk Tribe in een nieuw Zuid-Amerikaans jasje en er is zelfs een kleine overlap met deze serie. In de zes afleveringen krijg je een beter beeld van de gigantische rivier en de invloed die het water speelt op het huidige en het vroegere leven. Maar een even grote focus ligt op de sociale en milieu problemen waarmee dit deel van Zuid-Amerika te kampen heeft en wat dat betreft is het een eye-opener. Helaas kent de DVD-uitgave geen speciale extra's met bijvoorbeeld spannende verhalen van de filmcrew of een 'making of'. Dat zou de kijker nog iets betrokkener kunnen maken bij het project. Nu is het een mooie docuserie die genoeg te vertellen heeft. Maar als je de serie al (gedeeltelijk) gezien hebt, voegt het weinig nieuwswaarde toe.