Gadget: iPad

Combinatie met andere apparaten

De applicaties kun je zelf aanschaffen via een interne store op de iPad, die zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk hanteerbaar is. Je hebt voor de iPad dus helemaal geen computer of Macbook nodig om hem te configureren. Mocht je bijvoorbeeld je iPhone gebruiken als digitale agenda dan kan de iPad in een Mississippi synchroniseren met de computer door middel van iTunes. Daarnaast is het mogelijk om digitale diensten zoals Gmail via internet te synchroniseren. Muziek, films of boeken erop zetten gaat via iTunes en dat is tegelijk een beheer-programma voor je gehele mediabibliotheek op je computer.


iPad in praktijk

Dit klinkt natuurlijk allemaal veelbelovend maar werkt het allemaal ook zo vlot? De iPad is een snelle tablet waarop alles snel werkt, omdat je applicaties via een gecontroleerde winkel koopt. Dat betekent dat Apple er alles aan doet om je App's goed te ondersteunen en te voorkomen dat er virussen op je iPad komen. Dit is dan ook een sterk pluspunt van de iPad, waar je ook op internet gaat je hoeft niet meer bang te zijn voor virussen. En download je een programma, dan kun je er zeker van zijn dat deze niet te zwaar is voor je iPad. En omdat de iPad hetzelfde besturingssysteem deelt met de iPhone is er een overvloed aan applicaties voor elk denkbare taak die je maar wilt uitvoeren. 

Door de simpele en universele gebruiksvriendelijkheid waar Apple bekend om staat zijn de meeste programma's simpel om te gebruiken en kan een nieuwkomer alles gebruiken wat er tot zijn beschikking staat. Je kunt makkelijk schakelen tussen programma's door een eenvoudige multi-tasking. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je tijdens het kijken van een video de helderheid in twee seconden kan aanpassen zonder een ingewikkeld menu in te gaan. 

Natuurlijk zijn er ook mankementen en één daarvan is het scherm. Deze raakt snel vies en vette vingers blijven goed zichtbaar wanneer de iPad uit staat. Naast dit schoonheidsprobleem is er ook sprake van veel reflecties wanneer je onder fel licht werkt. Dit is zeer storend wanneer je in een voertuig zit en het licht niet constant is. Gelukkig is dit probleem deels op te lossen door de helderheid hoger te zetten, met als opoffering dat je batterij sneller leeg is. Dit zijn momenteel veelvoorkomende problemen waar de meeste tablets last van hebben. Ook zal het de gebruiker opvallen dat de iPad geen camera heeft om foto's mee te maken of een webcam. Dit is in eerste opzicht een gemis, maar in de praktijk is het toch niet handig om met een 9,7 inch apparaat dingen te fotograferen. Wel is het jammer dat je niet de optie hebt om een webcam te gebruiken tijdens het chatten en dit is in mijn ogen een duidelijk minpunt.