TV-serie: 't Spaanse Schaep

In 2006 besloot de KRO om een remake te maken van de successerie 't Schaep met de 5 poten uit 1969. De nieuwe cast, bestaande uit Pierre Bokma, Loes Luca, Marc-Marie Huijibregts, Carry Tefsen, Georgina Verbaan, Jenny Arean, Ton Kas, Bianca Krijgsman en Laus Steenbeeke, wist met een typisch Amsterdams sfeertje en tal van oude liedjes een kijkcijferhit te worden. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is afgelopen zondag het derde seizoen van deze remake, 't Spaanse Schaep, geëindigd. En wat gebeurt met beëindigde en zeker met succesvolle tv-series? Inderdaad, die worden uitgebracht in een mooie box.

Schaep 1

't Spaanse Schaep speelt zich, zoals de titel al zegt, af in Spanje. Wanneer Lucas (Marc-Marie), die in Spanje een pension heeft, niet komt opdagen op de verjaardag van Doortje (Loes Luca), besluiten zijn achtergebleven vrienden hem eens te bellen. Lucas blijkt net gebroken te hebben met zijn vriend en het gaat niet zo goed met het pension. De Amsterdammers twijfelen geen moment en gaan naar Spanje om Lucas te helpen. Eenmaal in Spanje aangekomen, begint de succesformule te werken. Grappen, grollen, vreemd woordgebruik en vertalingen van succesvolle liedjes zorgen voor een groot plezier op de zondagavond.

Alle personages zijn erg stereotype neergezet. Je zou ze allemaal in enkele woorden kunnen typeren en vreemde gewoonten komen telkens terug. Zo komt Lena (Georgina Verbaan) telkens binnen met de kreet "gezellig" en danst ze altijd op dezelfde, handjes in de lucht, manier. Hoewel dit voor een grote voorspelbaarheid zorgt, blijft de serie grappig en leuk om naar te kijken. Vorige week was Pierre Bokma te gast in het programma 24 uur met... Hierin zei Bokma dat acteren ontkomen aan de herhaling is. Dat is precies wat deze acteurs hier lukt. Natuurlijk zijn het niet de beste zangers, maar de liedkeuze en de vrolijke en vaak uitbundige uitvoering weet je telkens weer op te vrolijken.

Schaep 2

De gastacteurs die dit jaar langskomen in 't Schaep zijn een leuke aanvulling. Zo speelt Arie Boomsma een knappe gozer en moet hij zowel Lena als Lucas van zich af slaan. Opvallend is vooral de rol van Boomsma in de laatste aflevering. Gehuld in een gewaad en met een gitaar om zijn nek speelt hij als Jezus de gitaarsolo in het nummer 'Bohemian Rapsody' van Queen. Ook Piet Römer, een van de acteurs uit de originele serie, komt langs als flirt van Opoe. Nu we het toch over Opoe hebben! De serie is inmiddels uitgezonden dus het overlijden van Opoe is geen geheim meer. Haar dood past precies binnen de serie. Natuurlijk is het even een emotioneel moment, maar er wordt niks gedramatiseerd en er wordt gefeest op het leven. De aflevering 'Opoes Rapsody' is een mooie afsluiting van het derde seizoen van 't Schaep.

Voor de echte fans of mensen die de serie gemist hebben, is de box misschien een leuke aankoop. Verwacht je op de box met acht afleveringen verdeeld over drie dvd's ook nog interessante extra's aan te treffen, dan kun je je de 25 euro beter besparen. Want behalve directe toegang tot de liedjes uit de afleveringen biedt de box niks extra's. Maar dat mag de pret niet drukken, want het was weer een leuk seizoen.