DVD: Family Guy - It's A Trap

Zo bekend als The Simpsons en South Park zijn ze niet, maar de echte liefhebbers hebben ze altijd weten te vinden: Peter Griffin en zijn familie. Dit gestoorde gezin speelt de hoofdrol in de animatieserie Family Guy. Na twee eerdere parodieën wordt deze keer de Star Wars film The Return of the Jedi op de hak genomen!

It’s A Trap is het vervolg op Something, Something, Something, Dark Side waarbij de film The Empire Strikes Back op de hak genomen werd. Han Solo werd daarin gevangen genomen door Jabba de Hutt. In het vervolg bedenkt Luke Skywalker een plan om hem te bevrijden, samen met R2D2, C-3PO, Chewebecca en Leia Organa. Later in de film ontmoeten ze de Ewoks, die C-3PO als god zien, proberen ze de Death Star te vernietigen en volgt een episch gevecht tussen Darth Vader en zijn zoon Luke Skywalker. In een notendop het verhaal van The Return of the Jedi en dus ook deze spoof van Family Guy.

Maar dan uiteraard wel op hun eigen manier. Chris Griffin is Luke, Peter speelt Han Solo, hond Brian is Chewbacca, Lois is Princess Leia. Dochter Meg komt nauwelijks in het verhaal voor en wie anders dan Stewie is de aangewezen persoon voor de rol van Darth Vader. Ook de andere bekende figuren spelen een belangrijke rol, met bijvoorbeeld de buurmannen als de twee droids. Naast de bekende personages uit Family Guy maken ook een aantal andere figuren hun opwachting in deze periode. Tim the Bear uit The Cleveland Show en Klaus en Roger uit American Dad bijvoorbeeld. Of zoals Darth Vader opmerkt: “Are we already out of our own characters?”. Beide series zijn overigens van dezelfde schrijver van Family Guy.

Het verhaal is voorzien van een aantal goede, typische Family Guy grappen. Uiteraard zijn er de uitstapjes die Peter maakt naar vroeger, maar ook het uitzendbureau van Han Solo is hilarisch. Zet daarbij wel even de ondertiteling uit, want dat ontkracht de complete grap. Iets wat vaker het geval is, maar bij deze scène is het helemaal ‘ruk’! Misschien niet passend in het verhaal, maar stiekem wel grappig is de discussie over wie er meer gehaat wordt: Seth Green of Seth MacFarlane. Aangezien MacFarlane de stemacteur van Peter, Brian en Stewie is en Green alleen de stem van Chris Griffin doet is het wel duidelijk wie er wint. Uiteraard komen de rollen en typische kenmerken van de figuren onderling die je in de serie ziet ook weer terug in deze parodie.

De extra’s zijn overigens nauwelijks de moeite waard. Alleen het voicemailbericht van Darth Vader aan Luke Skywalker is grappig, de rest is puur voor de die-hard fans van de serie. Of je moet het echt leuk vinden om het productieteam te bekijken terwijl ze Trivial Pursuit: Star Wars aan het spelen zijn. Een half uur troep waar niemand op zit te wachten maar waar je uiteindelijk wel voor betaalt.

Het verhaal duurt een kleine 57 minuten en dat is lang zat. Er zitten een aantal aardige grappen in, de verwijzingen naar de originele film duidelijk en goed maar nergens ontstijgt deze ‘film’ het niveau van een reguliere aflevering en overtreft het de voorgaande Star Wars-spoofs ook niet. Leuk voor op de zondagmiddag of een saaie donkere avond, maar ga niet met al te veel verwachtingen kijken. Dan zou het nog wel eens flink tegen kunnen vallen.