CD: Star One - Victims of the Modern Age

Star One is een project/band van onze eigen Nederlander Arjen Anthony Lucassen, onder meer ook bekend van zijn muziekprojecten “Ayreon”, “Guilt Machine” en “Ambeon”. Allemaal projecten die vol zitten met creativiteit, kwaliteit en gewoon erg lekkere (rock)muziek. Een bekend kenmerk van Arjens muziek is dat hij gebruik maakt van arsenaal aan gastartiesten, zo heeft hij bijvoorbeeld Bruce Dickinson, Anneke van Giersbergen, Fish, Damian Wilson, James LaBrie, Barry Hay en Hansi Kürsch in zijn studio gehad voor Ayreon. Dit zorgt voor een vaak opera-achtig geheel, een soort metal/rock opera. Sommige vinden het ook wel musicalachtig. Ook zijn veel nummers meerstemmig en dat is iets wat gewoon ronduit geniaal klinkt, en het is iets is wat je eigenlijk zelden hoort.

Star One - Victims of a Modern Age

Waar Ayreon zeer melodieus is en rustig met behoorlijk ruig afwisselt is Star One overall heavier. Vrijwel alle nummers komen in een sneltreinvaart voorbij en de 53 Minuten zijn dan ook zo voorbij. Een ander verschil is dat de cd’s van Ayreon een verhaal vertellen, de cd is een geheel. Bij Star One zijn het losse nummers die naar films refereren. Welke films het zijn op deze cd wordt niet verteld, zelf zegt Arjen er dit over.

“I based the songs on this album on dystopian and post-apocalyptic sci-fi movies that have made an impression on me throughout my life. Unlike the first Star One album ‘Space Metal’, where all the songs were set in space, this time most of the songs take place right here on Earth. No, I’m not going to tell you which movies inspired the tracks – that would spoil all the fun!"
Het feit dat het meer post-apocalyptisch is, is ook zeker terug te horen, de muziek is duisterder en wat bombastischer dan de eerdere cd.

Line up
Zang: Sir Russell Allen (Symphony X), Damien Wilson (Treshold, Headspace), Dan Swanö (Nightingale, Second Sky, ex-Edge of Sanity) en Floor Jansen (ex-After Forever, ReVamp)
Arjen Lucassen: Gitaar, Hammond, Mellotron, Synthesizer, Solina String
Ed Warby: Drum
Peter Vink: Bas
Joost van den Broek: Keyboardsolo’s
Gary Wehrkamp: Gitaarsolo’s

Arjen Lucassen

Overigens bevat de special edition van deze cd nog een bonus cd met nummers opgenomen door verschillende artiesten, waaronder Tony Martin (ex- Black Sabbath). Deze songs heb ik niet meegenomen voor de review. Daarnaast zit er een boekje bij met prachtig artwork, wel vrij deprimerende plaatjes maar desalniettemin wel mooi.

Over de cd
De cd begint met de korte instrumentale track 'Down The Rabbit Hole' welke overloopt in het heavy, bijna trashy 'Digital Rain'. Lekkere strakke rifs komen uit mijn speakers, gewoon heerlijk. Er wordt veel meer met de gitaar gedaan dan op het vorige star one album. Het nummer eindigt met een klein stukje a capella. Erg mooi. Het derde nummer is dan 'Earth That Was' wat ook weer lekker heavy is. Dan komt de titelsong ‘Victim Of The Modern Age’. Met een geweldig samenspel van de zangers en een bijna episch aandoend einde, had ook op de cd '01011001' kunnen staan. Het is toch wel mijn persoonlijke favoriet van deze cd, al is een favoriet aanwijzen wel erg lastig, er zit gewoon geen slecht nummer tussen. 'Human See Human Do' begint lekker ouderwets rockachtig en wordt steeds zwaarder. De zang van Dan is laag en ruig. Joost gaat ook nog even helemaal los met een keyboardsolo. Dan komt '24 Hours', een wat ‘kalmer’ nummer in vergelijking met de rest. 'Cassandra Complex' is weer een stuk heavier, rockt heerlijk en wordt meer begeleid door het keyboard. 'It’s Alive, She’s Alive, We’re Alive' is weer een mooi harmonisch nummer van de verschillende zangers. Tot slot krijgen we het nummer 'It All Ends Here'. Een waardige melodieuze afsluiter voor dit album, dit nummer had ook zeker niet misstaan op een Ayreon CD.

Arjen heeft wederom weer een fantastische plaat uitgebracht, voor de liefhebbers van Arjens muziek zal het zeker lekker wegluisteren. De wat meer mainstream muziekluisteraar zal waarschijnlijk wat moeite moeten doen om het te waarderen en het wat vaker moeten horen.