Boek: Glenn Cooper - Boek Der Doden

Als je het debuut van een schrijver in handen krijgt is het natuurlijk lastig vergelijken. Met het Boek Der Doden maakt Glenn Cooper zijn debuut als schrijver. Slaat hij hiermee de spijker op de kop of kan hij net zo goed meteen maar weer ophouden met schrijven?

De Doemsdag-moordenaar jaagt de burgers van New York de stuipen op het lijf. De mensen zijn doodsbang om de briefkaart met daarop hun naam, dag van overlijden en een doodskist te krijgen. FBI-profiler Will Piper krijgt samen met zijn jonge collega Nancy de taak in de schoenen geschoven om de moordenaar te pakken. Dit blijkt echter zeer lastig als één persoon die de briefkaart heeft ontvangen ondanks zware politiebescherming toch overlijdt. 

Niet alleen in New York, maar ook in Area 51 en op een Engels eilandje speelt het verhaal een grote rol. Ook ontdekken we meerdere tijden zoals gebeurtenissen die nu plaatsvinden, maar ook in de jaren veertig van de afgelopen eeuw en ver daarvoor spelen een belangrijke rol in dit boek. Er blijkt namelijk een gigantisch geheim te zijn dat enorme paniek op de wereld zal veroorzaken als het uitkomt.

Glenn Cooper  studeerde eerst archeologie aan Harvard maar werd uiteindelijk arts. Hij is directeur van een biotechnologisch bedrijf. In zijn vrije tijd heeft hij een filmproductiemaatschappij opgericht en schrijft hij boeken en scenario’s. Het Boek Der Doden is zoals gezegd zijn debuutroman.

Cooper heeft met dit boek de spijker vol op de kop geslagen. Het leest heerlijk weg, de verhaallijnen lopen naadloos in elkaar over en blijven continu spannend. De stukken tekst zijn nergens te kort of te lang en wisselen elkaar genoeg af om je op het puntje van je stoel te laten zitten alsof je een spannende film aan het kijken bent. Het taalgebruik is niet te moeilijk terwijl het wel allemaal behoorlijk gedetailleerd blijft.

Hier en daar heeft Glenn Cooper duidelijk eigen ervaringen in het boek gestopt maar dit is nergens overdreven te noemen. Van de verhaallijnen kan je hier en daar misschien wel al een keertje tegen zijn gekomen maar het geheel en de rode draad in het boek maken er toch een uniek geheel van.