Film: De Eetclub

Het verfilmen van Nederlandse boeken is de laatste jaren helemaal hot: Komt Een Vrouw Bij De Dokter (Kluun), Oorlogswinter (Jan Terlouw) en De Gelukkige Huisvrouw (Heleen van Royen). Nu kan er een ander boek bij het lijstje gezet worden, want Saskia Noorts De Eetclub is verfilmd onder de gelijknamige titel. In de film verhuizen Karen (Bracha van Doesburgh) en Michel (Mark van Eeuwen) samen met hun dochtertje naar een exclusieve villawijk. Karen ontmoet al snel een paar vrouwen en voegt zich bij een hechte vriendengroep, ook wel De Eetclub genoemd. Maar de vriendschap krijgt een hele andere wending als blijkt dat iedereen geheimen heeft voor Karen en voor elkaar.



Deze geheimen worden steeds duidelijker als één van het vriendengroepje zelfmoord pleegt. Hierdoor komen de relaties tussen de anderen onder druk te staan. Maar als zelfs politieonderzoek stuk loopt door de geslotenheid van De Eetclub, moet Karen zelf op onderzoek uit en probeert de waarheid boven tafel te krijgen.

Voor de film is een grote sterrencast opgetrommeld, van Bracha van Doesburgh tot Angela Schijf en van Thom Hoffman tot Peter Paul Muller. Je zou denken dat regisseur Robert Jan Westdijk dan het uiterste uit de kan zou halen. Maar helaas is dit niet het geval, want de karakters uit De Eetclub worden niet tot nauwelijks uitgediept. Achtergronden en andere details worden bijna niet verteld. Ook het acteerwerk is niet altijd even indrukwekkend, vooral Birgit Schuurman en Halina Reijn laten nog weleens te wensen over.


Toch is de film geen flop geworden. De film is nergens echt spannend te noemen, maar er heerst wel de hele tijd een mysterieuze sfeer. Deze sfeer wordt goed in beeld gebracht en het zorgt ervoor dat je toch op het puntje van je stoel zit en blijft zitten. Het einde is een echte climax van de film en zorgt ervoor dat je met een wrang gevoel de bioscoop verlaat. Dit einde verschilt van het einde in het boek. Schrijfster Saskia Noort vertelde zelfs in een interview dat ze niet zo tevreden was met het einde in de film.

De Eetclub is niet de topper geworden waarop vele mensen hadden gehoopt. Er is weinig spanning, de karakters worden nauwelijks uitgediept en het acteerwerk is op enkele momenten matig te noemen. De kwaliteit van de film wordt hoog gehouden door de mysterieuze sfeer en het sterke einde.