Concert: Yeasayer in Tivoli

Yeasayer

Odd Blood van Yeasayer behoort mijns inziens toch wel bij de mooiste platen van het jaar. De electronische ommeslag van het psychedelisch georiënteerde debuut was een meesterzet van de band. Het is wel een plaat die in een live-setting moeilijker neer te zetten is dan het eerdere werk. Om dezelfde sfeer te creëren moet alles goed uit de verf komen. Goed geluid, een geslaagde overdracht, bezieling, een passende lichtshow en een publiek dat opgaat in de muziek.

Yeasayer


Het vijftal uit Brooklyn mocht dit gisteravond proberen te bereiken in Tivoli de Oudegracht. De Suckers mochten de uitverkochte zaal alvast warmdraaien voor de hoofdact, maar toepasselijk was het voorprogramma niet echt voor Yeasayer, teveel noise en volume voor zo'n avond. Yeasayer begon daarom wellicht al met een achterstand en moest alles uit de kast trekken om het tot een succes te maken. En dat ging nog niet zo gemakkelijk; de eerste helft van de set was namelijk niet heel overtuigend. Een track als 'Madder Red' heeft de potentie om een publiek volledig in vervoering te brengen, zeker als je daar het stuiterende 'Rome' achteraan gooit. Het zijn meeslepende en beweegbare tracks die een warm publiek kunnen lostrekken, maar gisteravond slaagde het tweetal songs daar als intro niet in. 'Wait for the Summer' werd op die manier ook een dooddoener.

Yeasayer


De vertwijfeling was af te lezen in de reactie van het publiek, maar ook van de band. De interactie was spaarzaam en lauw. Pas tegen het einde van de setlist sprong de vonk uiteindelijk over. 'Mondegreen', het hoogtepunt van de avond 'O.N.E' en de afsluiter van de reguliere (en erg korte) set 'Ambling Alps' werden volmondig meegezongen. De zaal kwam in beweging en de symbiotische sfeer tussen band, publiek en muziek was eindelijk daar. Dit was de situatie die 'Madder Red' en 'Rome' en de middenbeuk van de set ook verdienden en nodig hadden. Gelukkig werden 'Children' en '2080' als toegift ingezet waardoor het concert met het rapportcijfer 8 eindigde. Het begin was echter onvoldoende en het optreden was met ongeveer 75 minuten wel summier te noemen. Hierdoor wordt Yeasayer uiteindelijk met een gemiddeld 6-je naar huis gestuurd.

Yeasayery

Yeasayer

Setlist:


01.   Madder Red

02.   Rome

03.   Wait for the Summer

04.   Tightrope

05.   Red Cave

06.   Grizelda

07.   Sunrise

08.   Mondegreen

09.   Strange Reunions

10.   O.N.E.

11.   Ambling Alp

-------------------

12.   The Children

13.   2080 

Tekst en foto's: Joost Melis

Lees hier een eerder interview met de band