CD: USX - Run Thick In The Night

U.S. Christmas is geen Amerikaanse verzamelplaat die al vooruit loopt op de donkere dagen in december. De band is iets bekender onder de noemer USX, maar in Nederland zal de naam weinig bellen doen rinkelen. In 2009 stonden ze nog op het Roadburn Festival te Tilburg en eind september wordt hun nieuwe plaat uitgebracht, Run Think In The Night. Het zevenkoppige gezelschap zit sinds enkele jaren onder de pet van Neurot Recordings, dat opgericht is door enkele leden van Neurosis waarmee USX ook tourde.



Ondanks dat USX nogal veel rondtrok met heavy metal bands produceert USX een ander geluid. Ze zijn zeker niet vies van een berg lawaai en hoge volumes. Met hun twee drummers en drie gitaren weten ze dan ook een behoorlijke muur van geluid neerzetten. De groep opereert echter in het veld van de psychedelische blues-rock en RTITN is daar een prima voorbeeld van. Openingstrack 'In The Night' klokt binnen op ongeveer 13 minuten. Rustig rollen de drums en de gitaren naar binnen, worden bijgestaan door spaarzame vocalen en gaat steeds verder de hoogte in, zowel qua volume als qua psychedelische rock. Snerpende gitaren plus fijne riffs die refereren aan het geluid van onder meer Black Mountain schieten omhoog. Sleepy Sun, een trage en luidere Morning Jacket dienen zich verder aan als parallellen. In 'The Leonids' zit zelfs wat Porcupine Tree in verscholen.



De band speelt echter leentjebuur bij een helemaal stromingen, southern rock, country, blues, Americana en psychedelica zitten verwoven in de ingewikkelde en vrij lange songs. Dertien nummers verbruiken meer dan 76 minuten aan schijfruimte en leveren een hoop plezier voor de liefhebbers van deze rockstijlen. Het nadeel is wel dat de plaat op een brei van psychedelische rockklanken kan gaan lijken door de hoeveelheid gevulde minuten en ongewone structuur van de nummers. Geen plaat voor op de achtergrond aldus, maar een echte ouderwetse fijne luisterplaat!