CD: 36 Crazyfists - Collisions And Castaways

In de tsunami van nu-metalbands die in de jaren negentig losbarstte, wist 36 Crazyfists op te vallen met een aanstekelijke combinatie van 'emo' en 'metalcore'. Na ruim vijftien jaar leek het elan te zijn verdwenen, was van een echte doorbraak nog steeds geen sprake en moesten de heren uit Alaska ook nog eens op zoek naar een nieuw label. Terug op het oude nest, bij Roadrunner dus, doet de band (ja, inderdaad vernoemd naar een klassieker van Jackie Chan uit 1977) met Collisions And Castaways een nieuwe poging het vuur weer op te stoken.

36 crazyfists - collisions and castaways

De band klinkt redelijk fris, ondanks de nodige voorspelbaarheid. Er vallen een aantal zaken op. Op de eerste plaats zijn de songs meer metal georiënteerd en ten tweede probeert de band een beetje te experimenteren met de arrangementen. Wat betreft het eerste is dat best een verademing na vijf studioalbums met een overvloed aan 'breakdowns'. De nieuwe nummers komen daarmee meer in de lijn te liggen van een band als Killswitch Engage. Het nummer 'Death Renames The Light' is een prima voorbeeld hiervan en tevens een van de betere songs van het album. Maar ook 'Anchors', 'Trenches' en het lekker agressieve 'The Deserter' weten te boeien.

Dat de heren op deze cd proberen te experimenteren, komt niet altijd even goed uit de verf. Vooral op de eerste twee songs 'In The Midnights' en 'Whitewater' lijkt niet alles helemaal lekker te lopen, omdat er te veel geknutsel in één nummer zit. Gaandeweg wordt er beter gedoseerd, zoals de in de vorige alinea genoemde songs.

Uiteraard biedt het album de nodige rustpunten met vertrouwde emo-ballads. Op 'Mercy and Grace', 'Reviver' en de meest rustige van allemaal, 'Caving In Spirals', raakt zanger Brock Lidow met zijn glasheldere stem de welbekende gevoelige snaar. Toch geldt ook hier, aardige songs, maar weinig vernieuwend. Maar hoe vernieuwend kun je in deze tijden nog zijn in dit genre? Met dit album heeft de band zichzelf weer in het zadel gehesen daar waar het erop leek dat na 'The Tide And It's Takers' (2008) de koek wel op was.

 

Tracklisting:

  1. In The Midnights (5:36) 
  2. Whitewater (3:23)
  3. Mercy And Grace (3:52)
  4. Death Renames The Light (3:36)
  5. Anchors (5:42)
  6. Long Road To The Late Nights (intsr.) (1:48)
  7. Trenches (3:48)
  8. Reviver (3:44)
  9. Caving The Spirals (4:23)
  10. The Deserter (4:24)
  11. Waterhaul II (5:04)

Links

36 Crazyfists @ MySpace
36 Crazyfists @ Facebook
Het FOK!-Muziekforum