DVD: Invictus

De ogen van de wereld waren gedurende een maand lang gericht op Zuid-Afrika tijdens het WK-voetbal. Het toernooi moest aantonen dat Zuid-Afrika in staat is een groot sportevenement te organiseren. Een Afrikaans land dat zoiets organiseert, is een unicum. De grote drijfveer achter de toenmalige kandidatuur van Zuid-Afrika om het WK voetbal te organiseren is Nelson Mandela geweest. Hij wilde de buitenwereld laten zien dat zijn land in staat is een dergelijke verantwoordelijkheid te dragen. In kleinere mate toonde hij dit aan met het organiseren van de Wereldbeker Rugby in 1995; daar gaat Invictus over. 

Invictus dvd cover

De man, die 27 jaar vast zat op Robbeneiland omdat hij streed tegen de ongelijkheid tussen blanken en zwarten, werd na zijn vrijlating in 1990 direct een held in zijn land. Voor velen was hij ook een doorn in het oog. Veel van de blanke bevolking dacht dat het land met een zwarte president ten onder zou gaan. De man zelf bleef altijd bescheiden en positief; dit straalt Morgan Freeman ook zeker uit in zijn rol als Nelson Mandela in Invictus. Een vastberaden man die zijn land niet ziet als eigendom van de zwarte bevolking, maar als een land waarin blank en zwart gebroederlijk naast elkaar moeten leven. Het verschil in de bevolking ligt grotendeels in de voorliefde voor voetbal van de zwarten en de rugby voor de blanken. 

In Invictus zie je de strijd die Mandela voert om ervoor te zorgen dat het grootste rugbytoernooi ter wereld in Zuid-Afrika zal worden gehouden. Het lukt de charismatische levende legende om dit toernooi, en daarmee de ogen van de wereld, naar zijn land te halen. Door sport en politiek te combineren slaat hij een dubbelslag in zijn land. Hij mobiliseert de blanke en zwarte bevolking om in vrede naast elkaar te genieten van een spelletje rugby.

Invictus screenshot

Uiteraard werkt de film naar een climax toe voor de Springbokken (Zuid-Afrikaanse rugbyteam) waarvan François Pienaar (Matt Damon) de aanvoerder is. Het team heeft in de aanloop naar het toernooi nog niet veel kunnen klaarspelen en lijkt bij voorbaat kansloos voor de titel. Zijn staf vertelt Mandela dat ze hooguit tot de kwartfinale kunnen doordringen, verder niet. De Springbokken trainen zich drie slagen in de rondte om in ieder geval het fitste team van de Wereldbeker te worden. 

Voor Morgan Freeman is het een eer geweest om de legende Nelson Mandela te mogen vertolken. Hoe langer je naar de film kijkt, des te meer begint de oude acteur de karakteristieken van de Zuid-Afrikaanse leider over te nemen. Op een bepaald moment zie je haast het verschil niet meer. Erg knap als je bedenkt dat Mandele zelf nog in leven is en hij zijn goedkeuring nog heeft kunnen geven. Freeman speelt de rol met verve. Hij zet de emoties perfect neer en laat Mandela zien zoals hij is; een visionair met revolutionaire ideeën om van de Zuid-Afrikanen één volk te maken. Matt Damon, die de rol van François Pienaar vertolkt, heeft het ook prima gedaan. Hij heeft flink getraind zodat hij er als een rugbyspeler uit kwam te zien en heeft de manier van praten en doen van de echte Pienaar overgenomen. Dit proces is goed te zien in de extra die op de dvd te zien is. 

Invictus screenshot

Al met al is Invictus een zeer goede film die het verdiend bekeken te worden. Een film over een levende legende die keer op keer probeerde zijn land Zuid-Afrika zo positief mogelijk 'in de markt te zetten'. Dat lukte met de Wereldbeker rugby en vorige maand nog met de WK-voetbal. Met Freeman en Damon als twee topacteurs die hun rollen met verve spelen is deze film van regisseur Clint Eastwood zeker eentje die je moet hebben.