DVD: Biloxi Blues

Een film uit 1988 is opnieuw op dvd uitgebracht en bij FOK! op de deurmat gevallen. Een golden oldie waar niemand minder dan Matthew Broderick en Christopher Walken de hoofdrollen in vertolken. Een oorlogsfilm waar de oorlog eigenlijk niet in voorkomt; Dit is Biloxi Blues.

Biloxi Blues dvd cover

De jonge ietwat sullige New Yorker Eugene Jerome (Broderick) moet het in 1945 doen zonder de luxe van thuis als hij wordt opgeroepen voor militaire dienst. Hij moet zich melden voor de basistraining in een kamp in Biloxi, Mississippi. Al in de trein op weg naar het kamp hoor je de gedachten van de jonge knaap waaruit blijkt dat hij er niet bepaald veel zin in heeft. Het enige doel dat hij voor ogen heeft is heelhuids door het soldatenleven heen komen. In het kamp komt hij soldaten tegen uit alle lagen van de bevolking en maakt hij kennis met de zeer harde leermethodes van de drill sergeant Toomey (Walken).

Biloxi Blues screenshot

Direct vanaf het moment dat de nieuwbakken soldaten zich in rijen moeten opstellen om hun nieuwe 'baas' te ontmoeten, zorgt Eugene er voor dat hij 'in het boekje komt' van zijn sergeant. Het is het begin van een constante spanning tussen de jonge soldaat en de mentaal wat onstabiele sergeant. Eugene moet het constant ontgelden en wordt door Toomey flink te kijk gezet. Zijn medesoldaten zijn absoluut niet blij met deze spanning omdat juist zij er de dupe van worden. 

Eugene houdt een dagboek bij; alles wat er gebeurt in de kazerne en wat er in zijn hoofd om gaat, schrijft hij op in zijn dagboek. Eén ding dat duidelijk wordt over deze jongeman is dat hij nog steeds maagd is. Hij denkt erg stoer over te komen door te weten 'hoe het in theorie werkt', maar in werkelijkheid is hij gewoon op zoek naar het juiste meisje. Totdat de jongens tijdens hun vrije weekend naar een naburig stadje gaan om daar in het plaatselijke bordeel met de dame van plezier eens een nummertje te maken.

Gelukkig ontmoet Eugene ook een meisje dat hem duidelijk maakt dat het niet alleen maar draait om seks en grootspraak. Hij is altijd op zoek geweest naar de ware en die lijkt hij nu ook gevonden te hebben in Daisy. De film kent nog een opleving als de sergeant in een ietwat beschonken toestand wat onzorgvuldig dreigt te worden met zijn wapen en door Eugene ter verantwoording moet worden geroepen. Dit levert toch een sterk staaltje acteerwerk op van de oude rot Christopher Walken. De jonge Matthew Broderick speelt in Biloxi Blues een van zijn eerste rollen in een grote film. Een film die overigens gebaseerd is op het gelijknamige toneelstuk van de King of comedy Neil Simon. 

Biloxi Blues screenshot

Biloxi Blues is een aardige film die enigszins laat zien hoe een trainingskamp voor jonge soldaten in Amerika er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit zag. De jonge knapen willen zich allemaal bewijzen en hun superieuren willen ze louter discipline bijbrengen. Het is niet bepaald een film die je in je collectie moet hebben, maar ook zeker niet een die het aanzien niet waar is. Biloxi Blues hoort gewoon thuis in de middenmoot.