Boek: Patrick Carman - Skeleton Creek

Patrick CarmanPatrick Carman, een schrijver met een doel; om kinderen weer aan het lezen te krijgen. Hij heeft met het boek Skeleton Creek een poging gewaagd dat doel te bereiken. In het boek vertelt hij een duister verhaal door middel van Ryans ervaringen in de vorm van een dagboek. Carman heeft een creatieve manier bedacht om de jonge lezers extra te motiveren. Sarah, de medeplichtige, heeft alle toonaangevende gebeurtenissen met haar handycam gefilmd en op internet geplaatst, vervolgens kunnen de lezers de filmpjes, zoals aangegeven in het boek, op de website www.skeletoncreek.nl bekijken.

Het verhaal vindt plaats in 'Skeleton Creek', voorheen een leuk dorpje, maar nu geruïneerd door goudgravers. Één specifiek overblijfsel van de goudzoekers trekt de aandacht van Ryan. Hij gaat met een vriendin op onderzoek bij de baggermachine van Skeleton Creek; daar valt hij en breekt zijn been. Tijdens zijn herstel schrijft hij alles op in zijn dagboek en zo begint hij vanuit zijn kamer het onderzoek naar de geheimen van Skeleton Creek. Dit resulteert in een spannend verhaal waarbij lugubere ontdekkingen worden gedaan. Door het filmmateriaal van Sarah wordt de fantasie van de lezer extra geprikkeld, meer dan wanneer je alleen het boek zou lezen. Skeleton Creek is een uitstekend voorbeeld dat boeken gecombineerd kunnen worden met andere media en elkaar kunnen verrijken.

Skeleton Creek

Carman geeft de hedendaagse jeugd een uitdaging om iets nieuws te proberen. Wel is te betwisten of het boek niet te eng is voor kinderen onder de twaalf. Het is makkelijk te lezen en geeft niet het idee dat het alleen voor kinderen gereserveerd is, het kan ook gerust door volwassenen gelezen als aardig vermaak. Er is gekozen voor een pakkende uitgave met een speciale plastic stofomslag, het boek zal daarom opvallen in een boekenwinkel. Wel moet de lezer toegang hebben tot het internet zodat die de video's kan bekijken op het internet. Overigens is het boek ook zelfstandig te lezen zonder de video's, men verliest alleen een beetje aan spanning. Jammer is dat Skeleton Creek een open einde heeft, de lezer zal in spanning moeten afwachten op het vervolg: 'De Crossbones' die in het najaar verschijnt.