Interview: New Young Pony Club

De Britse band New Young Pony Club had gisteren een concert gegeven in de Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam. Met een gloednieuw album onder de armen geven ze een mooie show weg. FOK! mocht zangeres Tahita Bulmer een aantal vragen stellen.

Na de show mocht ik backstage richting de kleedkamers, daar trof ik de hele band aan. Iedereen zat met een glas champagne na te genieten van de show, terwijl ik een blikje bier in m`n hand krijg gedrukt, ga ik met zangeres Tahita naar buiten om daar langs de gracht rustig het interview te doen.

Tijdens de show heeft het hele publiek voor Tahita gezongen, gezien ze ook nog eens jarig was. Daarom open ik het gesprek door haar eerst te feliciteren. Om te beginnen praten we nog even na over de geweldige show die ze hebben gegeven. "Ik vond het een heel leuk optreden. Alleen vonden we het wel heel vroeg, normaal spelen we namelijk rond 10 of 11 uur `s avonds. Dan heeft iedereen ook wat meer alcohol op."

Ze hebben een mooie avond uitgekozen om op te treden in Amsterdam, het is namelijk Koninginnenacht. "We zijn blij dat we op Koninginnenacht konden spelen. Als iedereen zometeen weer ergens anders gaat stappen, hopen we wel dat ze rond 4 uur in de ochtend, als ze thuis komen, nog aan ons denken." 

De naam New Young Pony Club is een naam waar je meteen over na gaat denken, dan vooral het Pony Club stukje. "De naam is bedacht om exclusiviteit te hebben. Daarnaast zijn een hoop bands erachter gekomen hoe cool het woord club is. Heb je opgemerkt hoeveel bands er de afgelopen vijf jaar zijn geweest met club in hun naam? Wij vonden dat dat ook bij ons past. Het Pony Club gedeelte van de naam heeft te maken met seksclubs, mensen komen daar in het weekend om met geld te smijten. Dus de naam heeft zowel een vrolijke kant, maar ook een duistere kant."

Het vorige album, 'Fantastic Playroom', had een wat vrolijkere sound in het disco-genre. Hun nieuwe album, 'The Optimist', wijkt behoorlijk af van de sound op het vorige album. "'Fantastic Playroom' was meer een album voor de zaterdagavond, het was vrolijk. 'The Optimist' is meer voor de zondagochtend als je nog met een kater zit, dat de feeststemming er nog wel is maar je je toch weer down voelt." Tahita heeft zelf ook een aantal favoriete tracks op het nieuwe album, "Het is moeilijk om te zeggen, mijn voorkeur verandert namelijk regelmatig. Ik hou van 'The Opitimist', 'Stone', 'Dolls' en 'Rapture'. Maar het hangt vooral samen met hoe ik me op dat moment voel. Voor elk uur van de dag en elke emotie is er wel een track op het album." Tahiti wilt graag mijn voorkeur weten, waarop ik met 'Chaos' antwoord. Ze moet lachen, "Dat is inderdaad een vrolijk nummer".

Er zat maar liefst drie jaar tussen de releases van 'Fantastic Playroom' en 'The Optimist', "We hebben een hoop getoerd, in november 2008 zijn we begonnen aan 'The Optimist'. Het heeft ongeveer tien maanden geduurd voordat het album klaar was in september 2009."

Recentelijk heeft de band enkele optredens moeten cancelen, "door die vreselijke vulkaan". Dat heeft gezorgd voor een hoop vrije tijd, hoe hebben ze die tijd benut? "Sarah Jones (drummer) was naar een safari-park geweest, Andy Spence (gitarist) was bij zijn moeder op bezoek geweest en ik ben bezig geweest om tapijt in een hal te vernieuwen."

De band heeft, voordat ze het podium betreden, nog enkele rituelen. "We warmen eerst de stemmen op. We drinken daarnaast een hoop alcohol en soms kijken we voor een concert 'South Park'." De meest aparte locatie waar ze ooit hebben opgetreden is Japan, "We waren daar maar voor slechts drie dagen. Maar het cultuurverschil is gewoon zo massaal, we durfden zelfs geen Japans eten te nemen. We probeerden te zoeken naar pizza, dat was tenminste iets wat we kennen. Maar als we er nog eens naartoe gaan, zijn we tenminste wat beter voorbereid en hopen we meer te zien van Japan."

Ambities zijn zeker aanwezig bij de band, "We hopen met meer albums te komen en nog meer toeren."