Boek: Rosamund Lupton - Zusje

Rosamund Lupton - ZusjeRosamund Lupton werkte na het winnen van een wedstrijd voor beste tv-script jarenlang voor de BBC als scriptschrijver. Dat ze naast goede verhaallijnen ook nog eens mooie zinnen op papier kan zetten, bewijst ze in haar literaire thrillerdebuut Zusje.

Zusterliefde
Wanneer Beatrice Hemming gebeld wordt door haar moeder met de mededeling dat haar jongere zusje Tess vermist wordt, voelt ze eigenlijk al meteen dat het mis is. Ze pakt het vliegtuig vanuit Amerika naar Londen en probeert daar aanwijzingen te vinden voor de verdwijning van Tess, met wie ze een innige band heeft. Lang hoeft ze echter niet naar haar zusje te zoeken; ze wordt al gauw met doorgesneden polsen aangetroffen in een park, waar ze al vijf dagen moet hebben gelegen. Zelfmoord is dan ook de logische verklaring die de politie aan Tess’ dood geeft, maar Beatrice is daar niet zo zeker van. Ze begint in het leven van haar artistieke zusje te graven en ontdekt dat er heel wat mensen betrokken waren bij de zorg om Tess tijdens haar zwangerschap en na het verlies van haar baby. Met elk puzzelstukje dat ze vindt, ontvouwt zich een haast ongeloofwaardig angstaanjagend complot waarbij Beatrice op moet passen er zelf niet in verstrikt te raken.

Vrouwenthriller
Zusje is een onvervalste vrouwenthriller. Het perspectief wordt verteld vanuit Beatrice, in de vorm van een brief die ze aan haar overleden zusje schrijft om alle gebeurtenissen te vertellen. Naast de gebeurtenissen vertelt ze ook open over haar gevoelens tijdens haar speurtocht en haalt ze gesprekken uit het verleden op. Dit zorgt voor prachtige literaire zinnen en betrokkenheid voor de lezer. Luptons ervaring als scriptschrijver komt duidelijk naar voren. Steeds weer twijfel je of Beatrice dingen ziet die er niet zijn, of dat er echt een moordenaar in het spel is en wie dit zou kunnen zijn. De plot is onverwacht en zelfs op de laatste bladzijden zit nog een kleine wending. Het enige minpuntje aan dit boek is dat het woord ‘taaislijmziekte’ er te vaak in voorkomt. Het is dan wel de rode draad van het verhaal, maar Lupton wil net iets te graag laten merken dat ze er veel van weet. Ondanks deze minimale ergernis loopt het boek verder wel lekker door. De spanning van het verhaal, aangevuld met de emoties die komen kijken bij rouw en afscheid nemen, zorgen ervoor dat Zusje een prachtig debuut is geworden, waardoor we hopen dat er meer van dit soort boeken uit Luptons pen zullen gaan rollen.