Tijdschrift: Filosofie Magazine

 

Filosofie. Het tijdverdrijf van oude mannen met grijze haren en wollen sokken. Of toch niet? De term 'filosofie' komt uit het Grieks en betekent grofweg 'liefde voor kennis'. Kort door de bocht houdt dit in dat er met een andere bril naar zaken wordt gekeken. Dingen worden niet als vanzelfsprekend genomen, maar bekeken vanuit een onbevangen oogpunt. Deze blik kan worden gericht op de grote thema's des levens, als de dood en het bewustzijn, maar ook op moderne hedendaagse fenomenen als het internet. Dit kan op een droge bijna mathematische manier (immers leunt de logica op dezelfde principes als de wiskunde), maar ook op een 'koekje bij de thee manier'. Filosofie Magazine is een perfect blad voor bij dat koekje en die thee.

De omslag van de januari editie


Filosofie Magazine is een maandelijkse uitgave en houdt zich op een populair wetenschappelijke wijze bezig met het onderwerp van de wijsgeer. Je hoeft zeker geen academisch geschoolde intellectueel te zijn om het blad te begrijpen, maar het is toch substantieel genoeg om interessant te zijn voor diegenen die het Telegraaf niveau ontstegen zijn. 

Wat staat er zoal in? Grofweg wordt ieder nummer opgedeeld in vier categoriën: Leven & Samenleven, een thema, Ideeën & Inzicht en Boeken & Cultuur. Qua opzet is de invulling hiervan behoorlijk divers, zoals van een degelijk tijdschrift mag worden verwacht. Korte artikelen, columns, uitgebreide diepte artikelen, boekbesprekingen, een agenda, illustraties en foto's en zowaar een cartoon. Wat valt er te lezen? Veel. Omdat de filosofie zo breed toepasbaar is als denkwijze is er in iedere editie wel iets interessants te vinden.

Niet verplicht!

De januari-editie had als thema 'Troost' en telt 67 pagina's. Een groot artikel wordt gewijd aan rouwverwerking en de rituelen daar omheen. Onder het kopje 'Ideeën & Inzicht' is een artikel te vinden over het al dan niet bestaan van het fenomeen 'ziel'. Als leidraad wordt de neurochirurgie aangehouden, waarbij zware ingrepen in de hersenen kunnen leiden tot veranderingen in de persoonlijkheid. In de vele kortere artikelen over uiteenlopende onderwerpen springt er één uit, met als titel 'Hebben robots rechten?'. Als dát geen futuristisch onderwerp is! Want dat is het leuke van de filosofie, het blijft actueel.

Met een prijs van €7,25 per los nummer is het geen hele goedkope aanschaf. Van de andere kant is het wel een blad met (figuurlijk gesproken) meer inhoud dan dan de Viva of de Panorama. Blader het eens door bij de kiosk, neem eens een nummer mee in de trein. Het zijn welbestede euro's.

Links
De website van Filosofie Magazine
Het FOK!-forum voor Filosofie & Levensbechouwing