Tijdschrift: Maarten!

Maarten! is niet de nieuwste personality glossy. Dit is een blad dat je moet lezen wanneer je op zoek bent naar een opiniërend tijdschrift met een serieuze toon en actueel thema. Uiteraard met ook het nodige Maarten van Rossem erin voor de nodige ironie en relativatie. Voor degene die niet bekend zijn met een van Nederlands bekendste "brompotten"; Maarten van Rossem is Nederlands historicus. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten, in deze vorm heeft hij al plaatsgenomen in vele televisie programma's als deskundige. Daarnaast houdt hij ook regelmatig lezingen voor een algemeen publiek en is hij aan de Universiteit Utrecht verbonden voor de verzorging van twee modulen onderwijs.

Om het blad eens goed onder de loep te nemen kregen wij het winter 2009/2010 nummer toegestuurd voor een review van Maarten!.cover Maarten

De cover wordt gesierd met een portret van de naamgever van het tijdschrift; Maarten van Rossem. Dit zorgt uiteraard voor een erg goede herkenbaarheid. Ook het thema van het nummer springt duidelijk in het oog, ditmaal Verwilderd Nederland. Verder is het een mooi verzorgd blad om te zien, kaft en cover zijn in hoogglans en voor een tijdschrift is het ook lekker dik (99 pagina's).

Eenmaal opengeslagen begint het blad met een woord aan de lezer door Maarten van Rossem. Hierin wordt het thema wat meer vorm gegeven, het krijgt de minder vage benaming populisme. Wanneer men dan verder bladert, komt men een zeer creatieve vorm van een stukje Nederlandse geschiedenis tegen. Door middel van zestien postzegels (met daarop uiteraard bijzondere gebeurtenissen die ook allen weer op de een of andere manier aan populisme gelinkt zijn) worden er belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis belicht. Naar mijn mening een hele leuke vernieuwende manier. Vervolgens komen we aan bij de inhoudsopgave. Deze is in tweeën opgesplitst, eerst een van de omslagverhalen. Daar wordt met behulp van een afbeelding van de cover met lijnen aangegeven waar men deze artikelen kan vinden plus nog een korte omschrijving of quote uit het artikel erbij. Daarna volgt de pagina met de "echte" inhoudsopgave. Deze is heel overzichtelijk in categorieën ingedeeld in plaats van chronologisch.

Door heel het blad heen wordt het thema op zeer uiteenlopende manieren behandeld. Er wordt bijvoorbeeld een link gelegd met de welbekende boom de populier. Maar ook artikelen met daarin harde cijfers die het standpunt, wat door heel het blad gezet is, bevestigen. Al met al is het zeer interessant om te lezen, wanneer je je echt eens in een bepaald thema wil verdiepen. Naar mijn mening is het wel een blad voor lezers die ook kritisch kunnen zijn, want het is heel duidelijk dat het blad met een bepaald standpunt in het achterhoofd is gemaakt. Het is erg duidelijk dat men nogal links georiënteerd is en tegen populisme in al haar vormen. Ondanks dat ik zelf het met het merendeel daarvan eens ben had ik toch graag wat minder eenzijdigheid aan meningen gezien. Verder zit het gewoon erg goed in elkaar. Het is veel leeswerk, maar door de grote variatie waarop het thema behandeld wordt is het erg leuk lezen. En voor de mensen die zich erin interesseren is het dan ook zeker een aanrader! Wat mij betreft is Maarten! een 4 sterren tijdschrift.