DVD: Akkers van Margraten

Wel eens van het Amerikaans Kerkhof in Margraten gehoord? Daarop zullen best veel mensen met ja antwoorden. Bij de vraag of ze er ook geweest zijn, zullen dit er een stuk minder worden. Bij de vraag hoe dit kerkhof tot stand is gekomen, zal bijna iedereen wel afgehaakt zijn. De dvd Akkers van Margraten gaat over de eerste opzet van het kerkhof tot en met hoe ze het gemaakt hebben tot wat het nu is.

 


Aan de hand van ooggetuigenverslagen en authentieke beelden uit die tijd krijg je precies te zien en te horen hoe het opzetten van dit kerkhof gegaan is. Van de eerste boeren die hun koe wilden gaan melken maar erachter kwamen dat op hun weiland nu graven lagen, tot en met de mensen die meegeholpen hebben met de lijken van hun tijdelijke in het definitieve graf te plaatsen.

Naast de verhalen van de mensen uit de omgeving hoor je ook verslagen van Amerikanen die toentertijd op het kerkhof gewerkt hebben. Ook zijn er beelden te zien uit originele instructievideo's van het Amerikaanse leger hoe omgegaan moet worden met alle procedures. Grappig detail is dat sommige van deze video's voorheen geheim waren en dat het stukje op de videobeelden waar dit op bekend gemaakt wordt ook gewoon te zien zijn.

 


Er staat behoorlijk veel materiaal aan extra's op de dvd. onder andere 70 minuten extra ooggetuigenverhalen, een originele Amerikaanse instructievideo in zijn geheel en twee memorial day opnames. Die uit 1945 in zwartwit en van 1947 zelfs in kleur.

Het is natuurlijk lastig om een video als deze te beoordelen. De ooggetuigen praten toch op hun eigen manier, en aan de originele zwart-wit beelden kunnen de makers ook weinig veranderen. Wat ik wel jammer vind is dat bij de ooggetuigen de namen niet vermeld worden als ze in beeld komen. Dit zou naar mijn mening toch een toegevoegde waarde zijn geweest. Bij de extra's kan je overigens alle in de film gebruikte verhalen + de bonus verhalen wel gewoon op naam opzoeken. Een hoeveelheid sterren geven blijft daarom ook lastig maar naar mijn mening is dit iets wat nooit vergeten zou mogen worden, derhalve 4 1/2 ster.