Boek: Steven Herrick - Cold Skin

Cold Skin is het nieuwe boek van Steven Herrick. Dit boek is tevens het slot van zijn trilogie, zijn twee boeken hiervoor waren Aan de rivier en De roep van de wolf. Opnieuw weet hij een jeugdboek te schrijven in een dichtvorm.




Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in Burruga, een klein mijnwerkersstadje in Australië. Iedereen kent elkaar en het leven is er rustig en voorspelbaar. Eddie Holding is een jongen die samen met zijn zwijgzame ouders en zijn broer Larry opgroeit in het mijnstadje. Eddy en zijn broer zijn twee totaal verschillende personen, zo wil Eddy in de mijn gaan werken terwijl Larry het liefst zo snel mogelijk Burruga wil verlaten. Alles verandert in het stadje wanneer er op een ochtend een lijk wordt gevonden van een jong meisje, Colleen O'Connor. Dan wordt iedereen ineens verdacht van de moord op Colleen. Er volgt een kat-en-muis-spel, want wie is de moordenaar?

Dezelfde stijl
Eerder verschenen van de auteur de boeken Aan de rivier en De roep van de wolf. Cold Skin is het slot van deze trilogie. De boeken zijn alle drie geschreven in dezelfde stijl, namelijk de dichtvorm. In Cold Skin ontrafelt Steven Herrick langzaam vanuit de vele personages in het boek het mysterie. Het gaat in dit boek niet alleen maar om 'wie heeft het gedaan?', maar ook om 'wie ben ik?' en 'ken ik de mensen om me heen echt?'. De sluimerende erotiek die in zijn vorige boeken te vinden was is in dit boek vervangen door opwindende seks en treurig hoerenbezoek.



Woord voor woord
Doordat dit boek in een dichtvorm is geschreven kan het lezen ervan nogal wat moeite opleveren. De dichtvorm mag dan wel een sierlijke sfeer aan het boek geven, maar lekker doorlezen zit er hierbij niet in. Om het verhaal te kunnen begrijpen moet je het rustig woord voor woord lezen. Een klein stukje uit het boek:

"Ik wil achter hen aan sluipen
en mee omlaag gaan
naar het binnenste van de aarde,
om te zien hoe het is,
diep in de schacht
waar spieren en rots
hun dagelijkse strijd leveren."


Steven Herrick schrijft vanuit verschillende personages en hierdoor leer je de negen personages stuk voor stuk kennen, dat is dan toch wel een pluspuntje waard! De verhaallijn is wel een beetje standaard, het enige wat dit boek bijzonder maakt is slechts de dichtvorm ervan.


Uitgever: Lemniscaat ISBN: 978 90 4770 204 7 Pagina's: 276
Waardering: