Boek: Justice For All: The truth About Metallica

Metallica, een groep waarvan ik de muziek altijd wel mooi heb gevonden ( en dan met name de eerste albums) maar waar ik verder weinig van wist. Toen ik dan ook het boek Justice for all: The truth about Metallica tegenkwam in onze lijst met te reviewen boeken leek het me een mooie kans op een goede kennismaking met de band.



De titel Justice for all: The truth about Metallica zegt eigenlijk al genoeg, in dit boek moet alles staan wat met Metallica te maken heeft. De toevoeging Updated Version betekent dat er al een versie van dit boek uit is. Het origineel ging ongeveer tot en met 2004. De update beslaat de tijd tot net na de release van Death Magnetic.

Schrijver Joel McIver gebruikte voor het originele boek materiaal uit meer dan 70 interviews die hij afnam met artiesten en andere mensen, deze vonden veelal plaats tussen 1996 en 2003. Verder gebruikte hij materiaal van zeer betrouwbare bronnen waaronder Neerlands trots Aardschok. Waar het materiaal van de update vandaan komt, staat nergens, maar dat zal ook wel uit eigen werk zijn. Het boek beslaat echt alles uit de loopbaan van de (voormalige) leden van Metallica. Hoe en waar ze opgroeiden, hoe ze met muziek begonnen en door wie ze beïnvloed werden en worden.

Het boek leest vrij aardig weg ook al was het Engels hier en daar vrij lastig. Je hoeft het ook niet in één keer te lezen, maar je kan lekker een hoofdstuk of periode selecteren en dat gaan lezen. De update betekent echt niet meer dan dat er een stuk over de periode na 2004 is toegevoegd, zelfs het voorwoord van de schrijver is duidelijk van het originele boek. Ook feiten die bijvoorbeeld betrekking hebben op de Napster-rechtszaak hadden eventueel wat bijgewerkt kunnen worden, want nu leest af en toe wat raar weg als ze het hebben over nu in 2003 terwijl er wel een stuk is toegevoegd van na die tijd.


De mening van de schrijver komt nadrukkelijk naar voren in dit boek, McIver geeft namelijk ongezouten commentaar op acties en muziek van de band. Hij is een duidelijke fan van Metallica en als de muziek ook maar een beetje te ver van de begintijd, toen het nog echt thrash metal was, afdwaalt, heeft hij er commentaar op.

Al met al is het, zeker voor Metallica-fans, een must om dit boek te hebben, hij krijgt dan ook vier sterren van mij.


Uitgever: Uitgeverij Nilsson & Lamm ISBN: 9781847727978 Pagina's: 410
Waardering:

Kijk voor meer boeken in het forum. En voor meer Metallica in het Metallica topic