CD: Bob Dylan - Christmas In The Heart

Je kunt er maar vroeg bij zijn moet Bob Dylan gedacht hebben. Sinds medio oktober ligt zíjn kerstbijdrage al in de winkels: Christmas In The Heart. Een beetje vroeg misschien, maar ach, hij valt wel op tussen alle andere cd's. Tijd voor een luisterbeurt, al voelt dat nog wel wat onwennig aan zo vroeg in het jaar... ten tijde van het verschijnen van deze review is het gelukkig voor jullie als lezers al gewoon december en is het allemaal wat minder vreemd.


Vreemde eend
Het klinkt toch ook wat vreemd, Bob Dylan aan de kerstmuziek, maar ja, welke zanger waagt zich er niet een keer aan. Het gaat Dylan in eerste aanleg dan ook niet zozeer om de kerstmuziek dan wel om het steunen van een goed doel. De zanger hoeft het niet echt meer te doen voor het geld -en om de titel van zijn cd toch ook wat kracht bij te zetten- heeft de zanger besloten om alle royalty's aan een goed doel te schenken, in dit geval 'Feeding America', de Amerikaanse voedselbank. Dit is voor wat betreft de Amerikaanse recettes het plan, voor de overzeese opbrengsten wil hij een goed doel op die continenten kiezen. Heel nobel en ook heel erg 'christmassy'. Het maakt zeker dat je als luisteraar de cd net wat eerder zult moeten aanschaffen dan weer zo'n duffe verzamel-cd met standaard Crosby en Mahalia Jackson-crap erop. De bijdrage die je indirect levert aan een goed doel is zeker in de kersttijd een mooie bonus. En denk eraan: 'Wie goed doet, goed ontmoet'.

Bekende titels met een ruw randje
Tot zover het moralistische stukje van de review, dan nu over naar de cd zelf. Christmas In The Heart kent de overbekende titels zoals 'Little Drummer Boy', 'Hark the Herald Angels Sing', 'Silver Bells' en 'O' Little Town of Bethlehem'. Nieuw materiaal hoef je dan ook niet te verwachten. Wat wel? Gewoon een leuke cd met een vijftiental aardige tracks gezongen door een legende uit de muziekwereld. De rauwe stem van Dylan doet het erg leuk bij de kerstbelletjes en -rinkeltjes. Het is een opmerkelijke combinatie. Zo verwacht je ook dat Mick Jagger zou botsen met een kerstsong als 'Silent Night'. Het is toch juist die opmerkelijke combinatie die het wel tot een leuke set tracks maakt. Het mag dan veel van hetzelfde zijn qua basisnummers, Dylan geeft er een aardige eigen draai aan. Daarnaast moet je zeker eens Googlen op 'Must be Santa - You Tube - Bob Dylan', een vermakelijke clip is het resultaat.


'Santa Bob'

Maar zoals gezegd, deze cd moet je vooral aanschaffen om het goede doel te steunen en om gewoon een apart Dylan-werkje in handen te hebben. Als je dit als insteek neemt, zit je goed. Vier sterren voor onze Bob, maar dan vooral vanwege de filantropische boodschap die ervan uitgaat.

Tracklist

01 Here Comes Santa Claus (2:35)
02 Do You Hear What I Hear? (3:02)
03 Winter Wonderland (1:52)
04 Hark the Herald Angels Sing (2:30)
05 I'll Be Home for Christmas (2:54)
06 Little Drummer Boy (2:52)
07 The Christmas Blues (2:54)
08 O' Come All Ye Faithful (2:48)
09 Have Yourself a Merry Little Christmas (4:06)
10 Must Be Santa (2:48)
11 Silver Bells (2:35)
12 The First Noel (2:30)
13 Christmas Island (2:27)
14 The Christmas Song (3:56)
15 O' Little Town of Bethlehem (2:17)


Label: Releasedatum:2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK Muziekforum.