DVD: 12 Rounds

Het zogenaamde showworstelen is in Amerika heel populair. Miljoenen Amerikanen kijken naar de programma's van WWE (World Wrestling Entertainment). De worstelaars bekogelen elkaar met stoelen, smijten tegenstanders tegen de grond, bespringen collega's van grote hoogte en soms krijgt zelfs de scheidsrechter het zwaar te verduren. Wat dit te maken heeft met de film 12 Rounds? Eigenlijk vrij weinig, behalve dat de hoofdpersoon in de film, John Cena, zelf deze sport beoefent.




Het verhaal begint bij een FBI-operatie, waarbij de zware crimineel Miles Jackson (Aidan Gillen) gezocht wordt. Als hij is gevonden speelt hij een smerig spelletje met de FBI en vlucht met zijn verloofde Erica (Taylor Cole). Politeagenten Danny Fisher (John Cena) en Hank Carver (Brian J. White) zetten de achtervolging in. Wanneer Miles de politieauto volschiet met kogels zet Danny de achtervolging te voet verder. Danny weet de auto te stoppen en dwingt de twee om uit te stappen. Erica probeert te ontsnappen, maar wordt geschept door een auto en overlijdt ter plekke. Miles is geschokt en zint op wraak. Een jaar later is hij ontsnapt uit de gevangenis en is klaar voor zijn 'revenge'. De crimineel ontvoert Danny's vriendin Molly (Ashley Scott) en dwingt Danny om mee te spelen met Miles' spelletje. De spelregels zijn simpel: er zijn twaalf rondes en in elke ronde zal Danny iets moeten opofferen. Als hij alle rondes doorstaat, dan zal hij Molly weer terugzien.

Het verhaal is niet origineel. We kennen het natuurlijk uit de film Die Hard 3. Desondanks is het regisseur Renny Harlin zeker gelukt om een goede actiefilm neer te zetten. Sterker nog, de actiescènes spatten van je televisie af. Huizen, auto's, trams, alles gaat eraan. Het is allemaal zeer goed in beeld gebracht. Wel valt op dat het camerawerk soms een beetje schokkerig is. Toch is dit niet heel storend en zul je er weinig last van hebben.

De twaalf rondes van Miles zijn zeer meeslepend en zorgen ervoor dat je echt in het verhaal gezogen wordt. John Cena is geen topacteur en zal ook niet meedingen naar een Oscar. Wel is zijn personage Danny een persoon waarmee je goed kan meeleven. Het is een vrij normaal persoon, als je zijn brede lichaam wegdenkt, en reageert heel begrijpelijk wanneer zijn vriendin wordt ontvoerd. Danny wil koste wat het kost zijn vriendin terug, ook al zal hij Miles daarvoor moeten vermoorden. Helaas voor hem zit de FBI een beetje dwars en willen zij zich mengen in het spelletje tussen Miles en Danny.




Bijna werd de film een echte topper, tot de laatste vijf minuten. Het einde is eigenlijk een aanfluiting te noemen. Ik zal niet gaan spoileren, maar het lijkt alsof het einde een beetje afgeraffeld is. Het einde is er ook ineens en dan is de film afgelopen. Een beetje meer aandacht voor het einde was wel nodig geweest.

Op de dvd staat het filmcommentaar met de regisseur, de hoofdpersoon en scriptschrijver Daniel Kunka. Tevens staan er twee filmpjes over de crew en de stunts van John op. Overbodig zijn de twee alternatieve eindes van nog geen minuut, waar telkens slechts een zin anders is.



12 Rounds is een hele goede film geworden, maar hoofdzakelijk door het slappe einde is het geen topper. Als je 4,5 sterren of meer wil verdienen, dan moet het ook de hele film spannend en geloofwaardig zijn. Helaas maakte de regisseur zich er een beetje makkelijk van af met dit einde en verdient dan 'slechts' 4 sterren. Toch hoeft hij zich zeker niet te schamen voor deze film, integendeel.


Label: FOX Releasedatum: 17 november 2009
Waardering film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.