Film: The Time Traveler's Wife

The Time Traveler’s Wife is een romantisch drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Audrey Niffenegger, geregisseerd door Robert Schwentke (Flightplan) en geschreven door o.a. Bruce Joel Rubin (Ghost)). De film gaat over de relatie tussen Clare (Rachel McAdams) en Henry (Eric Bana). Henry heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor hij door de tijd reist zonder daar controle over te hebben. Zal hun relatie hiertegen bestand zijn?


Ik hoor sommige mensen (vooral mannen!) al denken: “Oei, een romantisch drama, dat is niks voor mij.” Dat dacht ik dus eerst ook, maar ik werd positief verrast. Het is één van de weinige romantische drama’s die ik ken die de gehele tijd je aandacht vasthoudt zonder dat er een inzakmoment komt. Dit komt door het tijdreisaspect van de film dat nauw verbonden is met het drama. Henry springt namelijk nogal veel in de tijd waardoor hij in contact komt met vroegere en oudere versies van Clare en zichzelf. Hierdoor weet hij dingen die hij eigenlijk niet mag weten en treden er allerlei complicaties op tussen Henry en Clare, wat de film boeiend houdt. De centrale tijdslijn is gelukkig erg duidelijk in de film waardoor je zelden in de war raakt.


Henry en Clare proberen samen een leven op te bouwen ondanks de ‘afwijking’ die Henry heeft. Dit zorgt voor veel dramatische situaties. Zoals wanneer de vervulling van Clare’s kinderwens in de problemen komt en wanneer Henry door zijn vele tijdssprongen begint door te krijgen wanneer hij uiteindelijk dood zal gaan. Toch is de film geen tranentrekker, want hij bevat ook een aantal romantische en grappige scènes. Bijvoorbeeld wanneer Henry net voordat hij het jawoord zal geven terug in de tijd springt, maar de oudere versie van zichzelf zijn plek inneemt.


De hoofdpersonages krijgen veel ruimte in de film. Zoveel ruimte eigenlijk dat er geen ruimte is voor de andere personages. Over de twee vrienden van Clare en de vader van Henry kom je namelijk zeer weinig te weten. Dit is jammer, want zo krijg je niet echt een totaalbeeld van het verhaal. Toch zullen fans van het boek zeker niet teleurgesteld worden. De film is trouw aan het boek en laat alleen een paar kleine verhaallijnen eruit. Dat de film zo trouw is aan het boek zou kunnen komen doordat de auteur van het boek ook medeschrijfster is geweest aan het scenario van de film.


The Time Traveler’s Wife is een mooie film die goed je aandacht erbij houdt. Alleen doordat de hoofdpersonages nogal abnormale situaties meemaken, is het moeilijk om echt in de film te komen. Toch leef je wel erg mee met Henry en Cate. Dit komt vooral door het gedegen spel van Bana (Hulk, Troy) en McAdams (Red Eye, Wedding Crashers). Er is wel chemie tussen hen, maar het is niet alsof de vonken van het scherm spatten. Romantische zwijmelscènes voeren dan ook niet de boventoon in deze film, al zijn er wel een aantal aanwezig. The Time Traveler's Wife vind ik echt een aanrader voor mannen die hun vriendin mee willen nemen naar een romantische film, maar ook zelf van de film willen genieten.


Label: Warner Bros Releasedatum: 12 november 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.