DVD: Bruno

De koning van de typetjes, Sacha Baron Cohen, is na Borat en Da Ali G Show terug met een nóg controversiëlere film dan Borat. In de film Brüno kruipt de Brit in de huid van de gelijknamige over-the-top homoseksuele modejournalist uit Oostenrijk. Het zou sterk zijn als je nog nooit van Brüno hebt gehoord, het typetje was namelijk overal te zien, zelfs in ons eigen Amsterdam.




Zoals eerder genoemd kruipt Cohen dit keer in de huid van Brüno. De Oostenrijkse modejournalist heeft een eigen tv-programma (Funkyzeit mit Brüno), maar wordt na een incident op een modeshow ontslagen. Zijn droom om beroemd te worden valt in duigen, maar hij geeft niet op en gaat naar Amerika om daar zijn droom toch waar te maken.

Eenmaal in Amerika probeert hij eeuwige roem te krijgen door onder andere bedreigd te worden door terroristen, een seksvideo te maken, een zwarte baby te adopteren of door een goed doel te steunen. Eigenlijk is het zonde om meer te verklappen. De film blijft je verrassen door de creatieve ideeën om beroemd te worden.




De film is groffer, directer en confronterender dan voorganger Borat. Brüno gaat op sommige momenten heel ver. Het is niet slim om tegen iemand van een terroristische organisatie te zeggen dat hun leider (Osama Bin Laden) een ongewassen tovenaar is of op een dakloze Kerstman lijkt. Maar dat zijn juist de momenten waarop de film zo leuk is. De film is puur een parodie op de beroemdhedencultuur. Iedereen heeft er alles voor over om beroemd te worden.

In Brüno is er echter wel meer gespeeld dan bij Borat, wat soms duidelijk te zien is. Een goede toevoeging aan de dvd is het filmcommentaar van Sacha Baron Cohen en regisseur Larry Charles. Alles, maar dan ook echt alles van de film wordt uitgelegd en uitgediept. Zo krijg je onder andere te weten dat Cohen in zijn onderbroek voor de Italiaanse politie heeft gestaan en dat hij twee keer bijna vermoord is door homohaters. Hilarisch om te kijken. Tevens bevat de dvd extra scenes die uit de film zijn gehaald of zijn verkort. Ook de geskipte scène met La Toya Jackson staat op de dvd. Het stuk met La Toya was uit de bioscoopversie geknipt, vanwege het overlijden van broer Michael. Helaas mist er een interview met de man zelf, Sacha. Wel staat er een kort interview op met een van de 'slachtoffers', Lloyd Robinson, die geloofde dat Brüno een echt persoon was.




Brüno is een echte film voor de liefhebbers van piemelgrappen, (homo)seksueel getinte grappen, Borat, grofheden, het belachelijk maken van beroemdheden en het belachelijk maken van onbekende mensen. Soms gaat Brüno zo ver dat je er haast plaatsvervangende schaamte van krijgt. Let er wel op dat de film geen film is om met het hele gezin naar te kijken. Tenzij je het leuk vindt om naast je oma, moeder of tante te zitten, terwijl er Meatspin-achtige beelden voorbij komen. Ook wil ik jullie de laatste, geniale zin op de achterkant van de dvd niet onthouden. "Hoe beroemd denken jullie dat Brüno geworden is? Laat me het zo stellen: volgend jaar gaan jullie allemaal zeggen: Adolf Wie???"


Label: Üniversal Pictures Releasedatum: 9 juli 2009
Waardering film: Waardering extra's:

Praat hier mee over de film Brüno