Boek: Rene van Delft - Het wezen moet verschijnen

Psychologische thrillers vinden we tegenwoordig overal, tijd voor een nieuwe insteek moet auteur René van Delft gedacht hebben. Er zijn meer vakgebieden die zich lenen voor het schrijven van een thriller, in zijn beleving is filosofie er daar één van. Deze studierichting staat centraal in zijn nieuwe boek Het wezen moet verschijnen. Geen makkelijke insteek, maar met verve uitgevoerd.


Moord met filosofische achtergrond
Wanneer er in Amsterdam een moord is gepleegd, wordt de 26-jarige plattelandsjournalist (uit Ruurloo, of all places!) door zijn werkgever naar de hoofdstad gestuurd om de moordenaar te vinden en uiteraard ook een artikel te schrijven over de zaak. Vanwege zijn jonge leeftijd meent zijn baas dat hij perfect zal kunnen integreren in de studentenscene, specifieker gezegd in de wereld van de filosofie-studenten. Het ziet er namelijk naar uit dat de moordenaar een student uit deze studierichting is. Zal de jonge journalist voldoende in de studentenwereld kunnen komen om de waarheid te achterhalen, zonder daarbij ontmaskerd te worden? En is wat hij daar allemaal vindt wel wat hij had verwacht te vinden? Het zijn de grote 'filosofische' vragen die Het wezen moet verschijnen oproept... en beantwoord.

Filosoof
René van Delft (1965) is geboren in Rotterdam. Via een omweg, werkend als matroos ging hij uiteindelijk wijsbegeerte studeren, dit verklaard ook zijn keuze voor onderwerpen als we naar zijn boeken kijken. De kracht van Van Delft zit in het combineren van filosofie en spanning. Nooit gedacht dat je een thriller kunt schrijven die nagenoeg geheel leunt op dit vakgebied. Psychologische thrillers zijn er legio, filosofische kom je een stuk minder vaak tegen. Jammer, zo vind ik nu, want jeetje, wat kan dat een geweldige insteek zijn. Het moet voor een schrijver ook heerlijk zijn, want gedurende het hele schrijfproces kan het filosoferen centraal staan. Mijmeren over wat je schrijft, Van Delft heeft er een ware kunst van gemaakt. Met af en toe misschien wat lange uitweidingen over bepaalde kennisgebieden uit de filosofie (zoals Hegels filosofie-visie), maar vooral doordrenkt van humor weet hij met Het wezen moet verschijnen een hele goede thriller uit te brengen. Het is geen eenvoudige richting, maar René mag zich nu al meester binnen dit genre noemen. Het is vrijwel meteen duidelijk dat de schrijver zelf voldoende kennis van zaken heeft om het geloofwaardig te maken. De luchtige en humorvolle insteek maakt het gebied van filosofie interessant, waar het zonder die twee elementen wellicht saai en stoffig geweest zou zijn. Als beoordeling houden we het op vier sterren, want we zouden hem graag nog ruimte geven om door te gaan naar vijf sterren met zijn volgende boek.


Uitgever: Meulenhoff ISBN: 978 90 2908 483 3 Pagina's: 336
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.