Demo: My Victim - 13

Een gedegen volwassen plaat die na een paar keer luisteren zeker nog niet verveeld. Dit hebben de mannen van My Victim dan toch uiteindelijk voor elkaar gekregen met hun debuut album 13. Het heeft namelijk wat tijd gekost, vanaf de oprichting in 1987 tot het uitbrengen van een persbericht anno 2009. Inmiddels bestaat de Amerikaanse band, na een aantal wisselingen, uit het trio William Storkson (gitaar, bas), Torre Carstensen (zang, gitaar, bas) en Slade Anderson (drum).



Prachtige cover art van Theo Mindell


Dat ze op hun debuut klinken als doorgewinterde muzikanten is te verklaren door de vele live ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan. Zo speelden ze onder andere shows tezamen met grote namen als Metallica, Deftones en D.R.I.. Dat ze pas nu komen met een plaat is te wijten aan gedoe met platenmaatschappijen en hun frustratie daarover, waardoor ze uiteindelijk het bijltje er bij neer hebben gegooid en een andere weg voor hun muzikaliteit hebben gevonden. Zo is William Storkson zich gaan verdiepen in audio- engineering, wat resulteerde in zijn eigen studio waar hij werkte voor zowel de film-, game- als muziekindustrie. Uiteindelijk viel bij hem het kwartje dat nu, met een eigen studio, ze ook in eigen beheer een album konden uitbrengen. En zo geschiedde.

Ze noemen de stijl van de New Wave of British heavy metal en Thin Lizzy als inspiratie voor de dubbele leadgitaar, met daarnaast een basis in de Bay Area thrash metalscene. In de praktijk komt dit neer op een sound die zwaar en vol maar tegelijk helder en meezingbaar klinkt. De stem van Carstensen doet denken aan een combinatie tussen de vocalen van Rob Zombie en Eddie Vedder. Het is een krachtig geluid dat hier en daar wat geperst klinkt, alsof hij nòg harder wil. De gitaren zijn duidelijk aanwezig met flinke solo's. Een nummer als 'Ashes to Ashes' heeft een hoog inhaak-en-meezing gehalte, terwijl 'Lights' wat duisterder klinkt. Er zijn tracks die beginnen met een rustige enkele gitaar ter inleiding zoals 'Time Wasted' en er zijn er die meteen vol van start gaan zoals 'This Bitter Pill'. Genoeg afwisseling om het interessant te houden.

Eindoordeel? Wanneer het specifieke stemgeluid je ligt en je houdt van harde maar toegankelijke muziek, is dit je ding. Het klinkt professioneel en is technisch gezien gewoon goed. Is het origineel of vernieuwend? Niet direct. Het heeft een duidelijk 'oh dit is heel aardig' effect, maar niet een 'wauw dit is baanbrekend'.


Tracklist
01 Time Wasted 04:21
02 Lights 04:00
03 Days Gone 03:05
04 For Randy 04:46
05 Hopeless 03:51
06 Burning Life 03:31
07 Heroes Or Enemies 03:11
08 No End 03:57
09 M.V.T.Z.M 03:18
10 This Bitter Pill 03:06
11 Rise And Fall 03:52
12 Ashes To Ashes 04:44
13 Wake Me 04:12
14 Into Eternity 04:38



Label: Eigen beheer Releasedatum: Onbekend (high res MP3-versie van het album verkrijgbaar via hun website)
Waardering:

De website van My Victim
Muziekforum FOK!