TV: VERS UIT DE VS: Flash Forward

Er zijn al een aantal series in de reeks 'Vers uit de VS' langsgekomen, waarvan de meeste onder de noemer comedy vielen. Nu is het tijd voor een andersoortig genre, namelijk een SciFi: Flash Forward. Voor de serie van start ging werd hij al bestempeld als 'de nieuwe Lost'. Nu ben ik zelf geen echte Lost-fan, maar besef wel dat het succes van deze serie moeilijk te evenaren zal zijn. Kan deze nieuwe SciFi langs zij komen?

Pilot
De pilot van de serie komt meteen goed binnen bij de kijker. We zien een aantal personen in de hoofdrol, de vaste cast zeg maar, omgeven met enorm veel figuranten. Allemaal verliezen ze voor 2 minuten en 17 seconden het bewustzijn. En tijdens deze black-out krijgen ze een kijkje in de toekomst, het leven zes maanden later. Nadat iedereen weer bij is gekomen, begint de FBI een onderzoek naar de gebeurtenis en probeert wanhopig te achterhalen wat er precies heeft plaatsgevonden. Nauwkeurig worden alle beelden van beveiligingscamera's overal ter wereld bekeken, zoekend naar dŠt wat er anders is. In de pilot stuit de FBI daarbij op ťťn man, deze lijkt de enige persoon te zijn die het bewustzijn niet heeft verloren tijdens de black-out. Grote vraag is natuurlijk waarom hij niet 'weg is geweest' en of hij iets te maken heeft met het wegraken van alle anderen. En met deze vraag word je de volgende afleveringen ingestuurd. Een aardige boodschap...Vergelijking met Lost
Zoals al eerder aangegeven werd de serie als opvolger van Lost in de media gebracht. Groot verschil vind ik echter dat Flash Forward wat meer met beide benen op de grond lijkt te staan. Toch laat de serie in de pilot ook al enkele spirituele kanten zien, wat het verhaal net een wat interessantere wending geeft en daarmee ook iets los komt van het SciFi-genre. Het is misschien wel weer tegenstrijdig met de uitspraak dat de serie 'meer met beide benen op de grond staat', maar de spirituele kant is niet zweverig, dus beide gaan goed samen.

Joseph Fiennes is ťťn van de hoofdrolspelers, hij neemt de rol van FBI-agent Mark Benford op zich. Hij is de persoon die tijdens de black-out het visioen had waarin hij de zaak onderzocht, het is dan ook dit visioen dat hem nu drijft de oorzaak van de wereldwijde black-out onder de loep te nemen. Samen met zijn partner Demetri Noh, gespeeld door John Cho, werken zij aan de zaak. Naast deze twee hoofdkarakters speelt Marks echtgenote Olivia (Sonya Walger) ook een grote rol. Dit trio wordt verder aangevuld met een team van FBI-medewerkers, elk met eigen kwaliteiten en samen werkend als eenheid. De casting is prima in orde, elk personage in de serie weet te overtuigen, dit in tegenstelling tot sommige personages die ik in Lost heb gezien, daar werd niet altijd even sterk geacteerd mijns inziens. Maar toegegeven, Flash Forward is nog maar pas gestart en kan dus nog niet geheel doorgrond worden.


Feit is wel dat de pilot genoeg stof heeft doen opwaaien en voldoende de interesse heeft gewekt om de volgende afleveringen ook te willen zien. De eerste aflevering laat je toch achter met ťťn grote vraag: Wat is er gebeurd waardoor de hele wereld 2 minuten en 17 seconden 'weg' was? En dat antwoord wil je weten...


Advies: Zeker kijken dus, anders krijg je dat antwoord nooit.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.