Special: Duran Duran Collection

Dat was het album Rio, door met het eerste concert van deze DD-special. Op de dvd Hammersmith ’82! is een concertregistratie te bekijken van, je raadt het al, het concert in 1983 te Hammersmith. Deze Londense wijk wordt goed op zijn kop gezet door de vijf Britten, helemaal in stijl. Volledig opgedoft betreden ze het overvolle stadion, om met het nummer 'Rio' van start te gaan. Volgens de dvd-hoes is er ook nog een 'Introduction' nog vóór 'Rio' zit, maar dit is echter niets meer dan een gaar drumpartijtje en een openingsfilmpje. Zeker niet de moeite waard. Goed, terug naar het concert.



Er wordt zeker een show weggegeven. Veel rook- en lichteffecten zorgen, samen met een goed spelende band en een lekker zingende LeBon, voor een leuke avond vermaak. De zanger verwisseld vaker dan soms nodig is van kleding, maar het past wel goed bij de nummers. Zo betreedt hij de bühne in een leren jas en bruine jagershoed in de intro van 'Night Boat'. Om het geheel nog nachtelijker te maken, is er ook voor gekozen om veel blauw en groen licht te gebruiken. Erg leuk om te zien is ook 'New Religion', waar in het intro een kerk met heus orgel wordt gemaakt.

Over het concert zelf valt weinig op of aan te merken. De kwaliteit van de band is zeer goed. De interactie onderling is gezellig en sterk, maar ook het publiek wordt er bij betrokken. LeBon praat regelmatig met de mensen, waarop als enige reactie een harde "WHAAAAAA!" terug naar het podium gaat. Over het camerawerk en de beeldkwaliteit valt wel wat te zeggen. Het geluid mag dan wel zo goed klinken als dat je het kan krijgen uit een stadion, maar het beeld is in de loop der jaren niet beter geworden. Sterker; er is niets aan veranderd. Dit heeft natuurlijk voor- en nadelen, maar in mijn ogen klopt dit gewoon niet. Waarom het geluid wel restaureren, maar de beelden niet?


Naast het gehele Hammersmith-concert zijn er ook optredens te bekijken van Top of the Pops en de gehele videografie die van het album Rio is gemaakt. Alle videoclips zijn te bekijken, van de warme 'Lonely In Your Nightmare'-clip tot de bekende, grauwe en grijze 'The Chauffeur'-video. Typerend is wel dat de audio onder de nummers remastered versions zijn.

Bij de TOTP-clips valt het wel op dat 'Hungry Like The Wolf' volledig geplaybackt is, terwijl het andere nummer, 'Rio' wel weer deels live is. Qua zang loopt er wel een band mee, maar Simon LeBon en beide gitaristen verzorgen wel (weliswaar op de achtergrond) de zang. Leuke toevoeging aan het nummer is dat Simon LeBon zelfs indruk maakt op de dames door tijdens het intermezzo vogelgeluiden te maken, wat door enkele fans lachend wordt onthaald.

Als tweede bonus is er ook een audio-cd bij de concertregistratie toegevoegd. Afgezien van ‘Introduction’ kun je het gehele concert beluisteren. Zit je hier op te wachten? Ach, je kan de televisie lekker uit laten en de cd-speler aangooien, maar daarom koop je geen dvd van een concertregistratie.

Tracklist:

DVD:
1. Introduction (Live At The Hammersmith Odeon)
2. Rio (Live At The Hammersmith Odeon)
3. Hungry Like The Wolf (Live At The Hammersmith Odeon)
4. Night Boat (Live At The Hammersmith Odeon)
5. New Religion (Live At The Hammersmith Odeon)
6. Save A Prayer (Live At The Hammersmith Odeon)
7. Planet Earth (Live At The Hammersmith Odeon)
8. Friends Of Mine (Live At The Hammersmith Odeon)
9. Careless Memories (Live At The Hammersmith Odeon)
10. Make Me Smile (Come Up And See Me) (Live At The Hammersmith Odeon)
11. Girls On Film (Live At The Hammersmith Odeon)


CD:
1. Rio (Live At The Hammersmith Odeon)
2. Hungry Like The Wolf (Live At The Hammersmith Odeon)
3. Night Boat (Live At The Hammersmith Odeon)
4. New Religion (Live At The Hammersmith Odeon)
5. Save A Prayer (Live At The Hammersmith Odeon)
6. Planet Earth (Live At The Hammersmith Odeon)
7. Friends Of Mine (Live At The Hammersmith Odeon)
8. Careless Memories (Live At The Hammersmith Odeon)
9. Make Me Smile (Come Up And See Me) (Live At The Hammersmith Odeon)
10. Girls On Film (Live At The Hammersmith Odeon)


Label: EMI Releasedatum:September 2009
Waardering: Waardering extra's:

De website van Duran Duran
Muziekforum FOK!