CD: Burning Human - Resurrection Through Fire

Het debuutalbum van Burning Human. Te gewelddadig voor 'Headbangers Ball' was het oordeel van MTV over de video van het nummer 'Tormented Mind'. Dat belooft wat. Burning Human is nieuw en toch ook weer niet. De band is al in 1995 opgericht door drummer Jason Bittner (Crisis, Shadows Fall), maar heeft sluimerend liggen wachten terwijl andere projecten voorrang kregen. Het debuutalbum, Resurrection Through Fire, brengt death metal, metal en hardcore. De titel slaat op het vuurtje van inspiratie dat al die jaren bij de band is blijven smeulen en dat ze nu eindelijk tot flinke hoogte hebben opgestookt. Stevig stampwerk van het brute soort. Haren los en headbangen op de cadans van de bas. Volle diepe grommende grunts van zanger Jonah Radaelli en hoge schelle bijvallen van de stem van bassist Jay VanDervoort. Het solide aandoende gitaarwerk komt voor rekening van J. Sunkes en Mike Stack.




Het album brengt weinig nieuws of verrassends en klinkt na tien nummers zelfs wat eentonig. Toch is dit, in het licht van een debuut, een heerlijk album. Vooral de veelal dubbele vocalen geven het net dat beetje extra wat het verschil maakt tussen matig en goed. Daarnaast is het album geproduceerd en gemixed door gitarist James Murphy, die ook enkele solo's voor zijn rekening neemt op dit album. De cd komt met tekstboekje waarbij per nummer wordt aangegeven wie welke gitaarsolo voor zijn rekening neemt, middels symbooltjes die de personen representeren, een leuk aardigheidje. De teksten zijn wat je mag verwachten, veel dood en destructie thematiek met hier en daar een politieke ondertoon, zoals in het nummer 'Chemical Experimentation':

We abide by your set of rules
Conspiracy, democracy, it's all the same
The government's strength is the populations weakness


Het is een heerlijk album dat technisch gezien van hoog niveau is. Qua originaliteit had het in 1995 een klassieker kunnen worden, wat anno 2009 niet meer zal lukken.

Tracklist:
01. Throes of Dementia 0:59
02. Tormented Mind 5:00
03. As Good As Dead 4:41
04. The Final Conception 4:21
05. Chemical Experimentation 3:22
06. Imminent Demise 3:22
07. Self-Inflicted Crucifixion 5:26
08. Mass Murder 1:32
09. Guilty of Insanity 3:27
10. Resurrection Through Fire 5:55


Label: Rough Trade Releasedatum: Juli 2009
Waardering:



De Myspace van Burning Human
De persoonlijke website van drummer Jason Bittner
Muziekforum FOK!