Colin McRae DiRT 2


Colin McRae is met zijn grote hoeveelheid podiumplaatsen en overwinningen een legendarische rallycoureur, totdat het noodlot in 2007 toesloeg en hij overleed na een helikoptercrash. De beste man liet zijn gezin achter, een hoop fans en veel collega’s. Wat hij ook achterliet was de licentie van de Colin McRae –games, een licentie die al jaren goed benuttigd werd door Codemasters. Toen Codemasters met DiRT kwam, bleek al snel dat men het over een andere boeg gooide. Er zaten meer offroad races in de game en de nadruk lag iets minder op rally. Nu komt Codemasters met de eerste game sinds het overlijden van Colin McRae wat tevens het vervolg is op DiRT, te weten DiRT 2. In mijn preview konden jullie al lezen dat ik erg veel vertrouwen had in de game. Laat ik nu eens kijken of dat vertrouwen niet geschaad wordt.




Bij het opstarten van DiRT 2 wordt mij gevraagd om informatie in te vullen voor het inschrijfformulier voor al die heerlijke races die op mij aan het wachten zijn. Ik vul braaf mijn gegevens in en vervolgens krijg ik een lijst met namen voor me waar ik er één van moet kiezen, zodat mijn tegenstanders en maatjes mij op mijn naam aan kunnen spreken. Steve kwam het dichtste in de buurt bij Stefan, dus ik koos voor Amanda. Direct daarna wordt duidelijk dat ik met een trailer en mijn strakke bolides de hele wereld over ga om mijn tegenstanders te verpulveren op het asfalt en andere ondergronden. Het hoofdmenu bevindt zich in de trailer, waar ik vrij rond kan kijken; iets wat mij echt ontzettend aanspreekt en direct een vrij en vertrouwt gevoel opwekt, alsof ik al jaren in deze trailer woon. Op de tafel ligt een wereldkaart waarop alle races aangegeven staan. Vrijwel direct kan ik beginnen met races in Londen, Kroatië en de zonnigere steden van de VS: Los Angeles. Ondertussen hoor ik buiten het doffe geluid van een punkband die een feestje aan het bouwen is; ik voel me nu al helemaal op mijn plaats in DiRT 2. Londen, Kroatië en Los Angeles zijn uiteraard niet de enige locaties waar ik los kan gaan. Al snel speel ik locaties als China, het met jungle gevulde Maleisië en het droge dorre, maar erg mooie Marokko vrij.

Er zijn verspreid over al deze prachtige locaties tal van races in drie verschillende klasses, waarbij je uiteraard begint in de klasse met de laagste moeilijkheidsgraad. Wie denkt dat Colin McRae nog altijd enkel en alleen Rally-races biedt, komt bedrogen uit. DiRT 2 kent maar liefst zeven verschillende soorten evenementen, waaronder Gate Crasher waarbij je bordjes die op de weg staan omver moet rijden. Verder is er Rally Cross, waarbij racers over kleine circuits rijden met scherpe bochten, modder, asfalt en veel plassen, races met buggy’s, lange races met veel offroad werk en meer. Uiteraard is de gewone Rally nog goed gepresenteerd in DiRT 2, maar wel aanzienlijk minder dan de games voor de DiRT-serie. Persoonlijk vindt ik dit jammer, maar gelukkig zijn de andere evenementen net zo leuk om te doen, dus daar ga ik DiRT 2 absoluut niet op afrekenen.