Trials HD


Trials, een eenvoudig racespelletje voor de PC waarin je een motor bestuurt over de moeilijkste obstakels. Wie wel eens naar Eurosport heeft gekeken weet dat het zelfs een officiële sport is. Sinds een week is Trials HD beschikbaar voor de Xbox 360; het klassieke Trials spelletje, maar dan vernieuwd en in HD. Of deze game net zo moeilijk en verslavend is als de bekende PC-versies was de vraag die in mijn hoofd ronddwaalde. Tijd om die vraag te beantwoord.

Trials kent ruim 50 banen om los op te gaan met de motor. De banen spelen zich allemaal af in een gigantisch pakhuis en dit wordt goed ondersteund door het galmende geluid dat de motor maakt. De banen zijn verdeeld in vijf moeilijkheidsgraden: beginner, easy, medium, hard en extreme. Het is mogelijk om bronzen, zilveren, gouden of platinum medailles te halen en de eerste twintig banen deed ik dan ook enkele keren opnieuw voor de best mogelijk score. Vanaf ongeveer de twintigste baan -ergens aan het begin van medium- wordt het echt pittiger en was ik al blij als ik de baan haalde. Presteer je goed, dan unlock je nieuwe en betere motoren die je sneller over een baan kunnen loodsen. De banen zijn opgebouwd uit stalen en houten constructies, explosies waar je maar beter uit de buurt kunt blijven, banden, rotsen, glas en dat soort zaken. Vanaf medium beginnen physics een belangrijke rol te spelen en moet je geregeld iets omver stoten om verder te kunnen, een salto maken richting een hoger gelegen platform of over een grote metalen bal rijden om naar de overkant te komen. Faal je, dan kom je dikwijls ergens terecht waar het bezaaid is met explosieven en zal je binnen de kortste keren van het plafond afgeschraapt moeten worden; je motorrijder zal namelijk als een ragdoll alle kanten op vliegen.




De controls van Trials HD zijn dodelijk eenvoudig. Je geeft gas met de rechter trigger, remt af en rijdt langzaam achteruit met de linker trigger, reset je motor met de B-knop en je leunt naar voren en achteren met de analoge stick. Het naar voren en naar achteren leunen is de sleutel tot succes in de game en sommige delen zal je vaak opnieuw moeten doen om net even iets anders op de motor te gaan zitten.

De banen in de categorie hard en extreme zijn echt extreem moeilijk. Er zijn veel checkpoints op de baan en je kunt met een druk op de knop opnieuw beginnen vanaf een checkpoint. Je mag echter “maar” 500 keer resetten en je moet de baan binnen een half uur halen. Geloof me, die 500 keer heb je nodig en dat half uur ook. Waar ik het geduld vandaan haalde weet ik niet, maar ik presteerde het om een baan te halen met nog zeventien resets en slechts dertien seconden op de klok over. Misschien komt het doordat Trials HD gewoon erg leuk is om te spelen en dat ik weet dat frustratie bij een game als Trials HD gewoon onvermijdelijk is. Ik was zo trots om het feit dat ik het level heb gehaald, dat ik het niet kon laten om even een foto te maken die je onderaan kunt zien. Je kunt je wel voorstellen dat ik hier geen medaille voor heb gekregen.